Украинско издание с пропагандна статия - сравни САЩ със СССР, имали сходни съдби

Геронтокрацията, която се е образувала в САЩ, е най-сигурният знак, че Pax Americana е към своя край

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Защо САЩ ги очаква съдбата на СССР! Отговор на този въпрос търси коментар в украинското издание “Главред“, публикуван от "Фокус".

На предстоящите президентски избори тази година 74-годишният Доналд Тръмп ще се изправи срещу 78-годишния Джо Байдън или 79-годишния Бърни Сандърс. Картината е направо страховита! Американците ще гледат битката на младеещите с последни сили възрастни хора, на които според законите на стареенето мозъкът започва да намалява по размер още на 50 години.

Отдавна се забелязва, че сближаването на средната възраст на политическия елит със средната продължителност на живота в страната винаги е сигурен знак, показващ края на жизнения цикъл на режим, проект или дори цяла цивилизация.

През 1917 г., когато болшевиките идват на власт, Владимир Илич Ленин, на 47 години, е най-старият член на правителството. Той е носел прякора „Стареца“. Всички останали народни комисари са били на възраст от 30 до 40 години. Така е започнал комунистическият проект.

Оттогава средната възраст на номенклатурата на СССР започва постепенно да се увеличава. Червеният проект достигна своя пик в началото на 50-те години, след което започна да запада. Към момента на смъртта на Брежнев през 1982 г. СССР е напълно поразен от склеротични явления и средната възраст на неговото Политбюро е 70 години. Леонид Илич (Брежнев – бел. ред.) умира на 75-годишна възраст, достигнал старчески маразъм на управленския пост. Той бе заменен от "младия" 67-годишен Андропов, който вече безнадеждно болен и почина 1,5 години по-късно. Андропов беше заменен от едва живия 72-годишен Черненко, който почина няколко месеца по-късно. Агонизиращата номенклатура се опита да поеме свеж въздух с помощта на 54-годишния Горбачов, но нищо не можеше да се промени. СССР беше обречен. Няколко години по-късно животът на съветската система приключи.

Съединените щати станаха сила номер едно след Втората световна война, когато Америка концентрира 2/3 от световните златни резерви, повиши своя БВП на военни доставки за всички воюващи страни и през 1944 г. направи своя долар световната резервна валута, подкрепена от злато. Проектът Pax Americana се развива бързо и достига целта си в момента на убийството на 46-годишния Джон Ф. Кенеди. След това американците загубиха войната във Виетнам и обявиха фалит на долара, отказвайки да го обменят за злато.

От тогава постепенно във всички области започнаха да се наблюдават застойни и склеротични явления Всички процеси на разпад се ускориха рязко след разпадането на комунистическата система и изчезването на врага, който поддържаше известен тонус в американския елит. И на първо място, склерозата започна да напредва в политическата система, където т. нар. двупартийна елитна демокрация се оказа с много високи бариери за влизане, отсъствие на социални асансьори, царуваща бюрократизация, непотизъм и формиране на семейни и политически кланове, като клановете Буш или Клинтън. Сегашното състояние на американското политически истаблишмънт е много добре показано в сериала „Къща от карти“ с участието на Кевин Спейси.

Всъщност в Америка вече се е образувала партийна номенклатура, която много напомня номенклатурата на късния СССР. Сенаторите и конгресмените седят в Конгреса от десетилетия, където средната възраст бързо се приближава до известната мярка от 70 години.

Геронтокрацията, която се е образувала в САЩ, е най-сигурният знак, че Pax Americana е към своя край. Америка е затрупана от вътрешни социални проблеми, изкривена от много финансови дисбаланси, има износена и разрушаваща се инфраструктура, но вече не е в състояние да се справи с предизвикателствата, защото геронтокрацията блокира инжектирането на млада кръв и не позволява необходимите промени.

Поради тази причина геронтокрациите не подлежат на реформи, а се унищожават заедно със страната. Крахът на всяка голяма империя, а Съединените щати са модерна империя, винаги настъпва след унизително поражение във война срещу дребен враг. СССР бързо се огъна след нахлуването в Афганистан. Америка ще рухне след втория си Виетнам. Възможно е това да се случи, след като САЩ влязат във война с Иран.