Украинското разузнаване разкри подробности за първата атака на Кримския мост

Българска връзка в акцията не бе доказана

Васил Малюк

Васил Малюк

"За да прекараме незабелязано 21 тона хексоген до моста, служителите на разузнаването опаковаха взрива с фолио. Камионът, който го превози, по документи караше рулони с такова опаковъчно фолио". Това коментира ръководителят на украинското разузнаване СБУ Васил Малюк, цитиран от NEXTA. Той разкрива подробности от първата украинска атака на Кримския мост на 8 октомври 2022 година. 

СБУ избира фолио с такава дебелина, че скенерите на пропускателните пунктове да не засекат взрива. Те са успели да преодолеят и специалните заглушители на моста, който спират GPS-координатите. 

"Минахме през седемте кръга на ада, използвахме в тъмнината толкова много руснаци", разказва Малюк. 

Няколко дни след взрива, който нанесе сериозни щети на моста, руската служба ФСБ съобщи, че "Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за българския  Русе в началото на август.  В транспортирането на товара са участвали граждани на Украйна, Грузия и един гражданин на Армения". Впоследствие т.нар. българска връзка не беше доказана.