Украйна обмисля закон - имаш руски паспорт, губиш украинско гражданство

Във Върховната Рада на Украйна /Парламент/е внесен за разглеждане законопроект, предлагащ лишаване от украинско гражданство при наличие на руски паспорт, съобщава ТАСС, позовавайки се на съобщение в уебсайта на парламента.

Проектозаконът е внесен за разглеждане на ръководството, но неговият текст все още не е публикуван.

Докладът уточнява, че законопроектът предлага лишаване от гражданство в случай, че гражданин на Украйна „доброволно влезе в гражданството на страна агресор“.

Ден преди това президентът Владимир Зеленски обяви в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана (НСБО) от 16 юли "За допълнителни мерки за координиране на изпълнението на държавната политика в областта на гражданството", според което се предлага въвеждане на нова колона в декларациите на длъжностни лица относно наличието на гражданство на други държави или пребиваване в тях. На кабинета на министрите беше възложено да информира на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана през август резултатите от разработването и внасянето във Върховната рада на законопроекти, насочени към разрешаване на въпросите на двойното гражданство./ БГНЕС