Украйна: Оставката на един вицеадмирал не е достатъчна, за да възстановим доверието си към Германия

Кай-Ахим Шьонбах

Кай-Ахим Шьонбах

Посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник заяви, че приветстват оставката на вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах от поста на ръководителя на германския флот след скандалните му изявления за Крим и Путин, но Берлин трябва да промени отношението си към Украйна, съобщава Коммерсант.

Ето какво написа Мелник в Twitter:

"Германска арогантност и мегаломания. Въпреки че Украйна приветства навременната оставка на ръководителя на германския флот Кай-Ахим Шьонбах, тази стъпка не е достатъчна, за да възстанови пълното доверие в германската политика. Германското правителство трябва да промени курса си към Киев", пише посланикът.

Припомняме, че командващият военноморските сили на Германия Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка след изявлението си, че Крим никога няма отново да стане част от Украйна, съобщи Дойче веле с позоваване на германското министерство на отбраната. Освен това, Шьонбах заяви, че руският президент Владимир Путин търси уважение и вероятно го заслужава.

Ден по-рано Шьонбах заяви по време на конференция в Индия, че Украйна е изгубила Кримския полуостров и никога няма да си го върне.

"В действителност Путин иска да го уважават... И, Боже мой, да се прояви уважение - това струва толкова малко, всъщност нищо не струва. Никак не е трудно да се прояви уважението, което той иска и вероятно, заслужава." - каза още Шьонбах, цитиран от Би Би Си.

От германското министерство на отбраната заявиха, че изказването на командващия военноморските сили на страната за окупирания Крим "по никакъв начин не изразява позицията на федералното министерство на отбраната".