Украинското „вундервафе“? Украйна поразява стратегически цели под носа на Путин, Кремъл крие ставащото

В Русия нямат представа какво оръжие използва Украйна

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Руските власти укриват данни за операции, при които в няколко поредни дни бяха атакувани руски петролни и газови обекти. 
Русия е под поредна атака с дронове. В Ленинградска област през нощта срещу неделя безпилотни апарати атакуваха порт Усть Луга, където се намира завод на „Новатек“, който преработва газови продукти, рафинира петрол, произвежда керосин и мазут. 

В руското уеб пространство заговориха за Украинското "вундервафе“.

„Новатек“ съобщи, че в резултат на „външно въздействие“ се е наложило работата на терминала да спре. Около 150 сътрудници са евакуирани. Губернаторът Александър Дрозденко казва, че е избухнал пожар, преди който е имало „два взрива“, но не уточнява подробности за експлозиите. Руското министерство на отбраната не коментира случая.

Украински медии съобщават, че ударът по газовия терминал в Ленинградска област е спецоперация на Службата за сигурност на Украйна СБУ. Дронът, поразил съоръжението, прелетя над Валдай, където се намира една от резиденциите на Путин.

Едновременно с това в Ленинградска област бяха атакувани от дронове градовете Тула, Смоленск и Орел. В Тула има попадение на територията на военното предприятие „Щегловский вал“ — там се произвеждат зенитно-ракетни комплекси „Панцир С“.

На 18 януари, руското министерство на отбраната за първи  път съобщи за атака на дрон в Ленинградска област. По данни на ASTRA, в резултат на тази атака безпилотен апарат е паднал и се е взривил на територията на Петербургския петролен терминал. На следващия ден дрон атакува петролна база в град Клинци (Брянска област), като предизвика мащабен пожар с площ 1000 кв. м. Заради потушаването му, което продължи няколко дни, Московската железница задейства пожарен влак, в чийто състав имаше 120 т вода и 5 т пенообразуващо вещество.

Изводите на експерти и наблюдатели:

• Украинците вече имат безпилотни апарати, които са  по-ефективни от иранските „шахеди“. Остава само да се гадае още какви сюрпризи може да поднесат на Русия.

• Скоро цялата европейска част на Русия ще бъде в зоната на поражение на украинските дронове.

Украинците атакуват на такива разстояни, които по-рано бяха недостъпни, и с такива апарати, които са невидими за руската ПВО.

• Вместо да признае наличието на ефективни дронове у ВСУ – все още от не съвсем установен вид, губернаторът Дрозденко отново заговори за някакви „гърмежи“.

• Русия не е публикувала нито една снимка на свален над Ленинградска област дрон, макар че по-рано властите използваха като коз такива снимки.

• Докато руските „Шахеди“ стигат неясно къде, украинските апарати нанесоха точни поражения на петролната база в Клинци и газовия терминал в Усть Луга.

• Руските власти не посочват модела на дрона, способен да прелети от Украйна до Санкт Петербург. Защото явно става дума за нов украински апарат, с който руската ПВО засега да не може да се справи.

• Удивителна е точността на украинските безпилотни апарати: две атаки – две попадения, срещу петролен и срещу газов терминал. В Клинци петролната база е унищожена с един заход. Това определено не е украинска разработка, ВСУ са получили нещо свръхмодерно.

• На въоръжение в Украйна се появиха дронове, способни да поразяват цели на 1000 километра.
Остана неясно с какво оръжие бяха свалени в един и същи ден самолетите А-50 и Ил-22 У – никой не подозираше, че украинците разполагат с такъв клас оръжие.

• Усть Луга е второто пристанище в Русия по обем на обработените товари след Новоросийск. Новоросийск вече е под прицела на ВСУ. А сега се оказва, че техните дронове се разпореждат и в резервната база на Русия.

• Докато Шойгу се занимава с имитиране на активност и ходи на концерти в Пхенян, украинците са запретнали ръкави. Дроновете им превъзхождат руските, просто в Русия е опасно да се говори за това.