Украйна разследва теч на секретна информация по време на интервю на високопоставен военен

Най-вероятно става дума за генерал Дмитрий Марченко, който ръководеше отбраната на Николаев

генерал Дмитро Марченко е най-вероятният разследван, снимка: Гордон

генерал Дмитро Марченко е най-вероятният разследван, снимка: Гордон

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е регистрирала, че по време на интервю на високопоставен военен е била разкрита информация за плановете на украинската армия. В момента се води следствие, съобщи заместник-министърът на отбраната Анна Маляр.

Службата за сигурност е установила, че в свое интервю за известно издание военен с висок чин е споделил информация, която по отделни показатели разкрива данни за съдържанието на стратегическите (оперативни) планове на въоръжените сили на Украйна (ВСУ), подготовката и организацията на бойните действия.

По думите на заместник-министъра, течът на информация проваля плановете на ВСУ.

„Министерството на отбраната работи заедно със СБУ за предотвратяването и противодействието на изтичането на важна военна информация, включително посредством медиите и други публични комуникации”, допълни Маляр.

Името на военния не се споменава, но според данни на украинското издание „Страна”, може да става въпрос или за бившия първи заместник-командваш Силите за специални операции на Украйна генерал-майор Сергей Кривонос, или за генерал Дмитро Марченко, който ръководеше отбраната на Николаев.

В интервю за украинските медии миналата седмица Кривонос разкритикува президента Володимир Зеленски и неговия екип. Марченко в свое скорошно интервю „анонсира” ударите по моста на Каховската ВЕЦ, обкръжаването на град Снегиревка в Николаевска област и разказа за доставките на военна помощ. Няколко източника от силовите структури едновременно са споделили със „Страна”, че става въпрос за генерал Марченко. /БГНЕС