Как Украйна ядоса Кремъл?

Володимир Зеленски потвърди изграждането на две нови военни бази на бреговете на Черно и Азовско море

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Украйна продължава изграждането на две нови военноморски бази на бреговете на Черно и Азовско море с британска помощ, чуждестранни ракетни катери ще влязат скоро на въоръжение, партньори в осъвременяването на флота станаха също Турция и САЩ. Всичко това среща недоволството на Русия.

Украинският президент Зеленски потвърди изграждането на базите преди седмица. По думите му заедно с него е в ход ремонтът на бойни кораби, а противоракетната система "Нептун" вече е интегрирана в системите на въоръжените сили. Държавният глава даде да се разбере и че Киев засилва военното сътрудничество с три държави от НАТО - освен Великобритания те са Съединените щати и Турция.

Страната на практика загуби 80% от флота си след анексията на Крим, защото корабите останаха в руски ръце, на бреговете на полуострова. Много от наличните са остарели и не биха могли да се използват. Възстановяването на флота вървеше бавно - както в придобиването на нови съдове, така и в подготовката на кадри и създаване на нуждата инфраструктура.

Сега Бердянск и Очаков ще са местата на новите бази. Съдействието на Великобритания бе скрепено с меморандум за сътрудничество във военнотехническата сфера. Киев ще получи кредит от 1.6 млрд. долара, за да придобие катерите Barzan (част от които ще се сглобят във Великобритания, другите - в Украйна) и да бъдат изградени базите.

Междувременно Украйна и Турция, след меморандум, подписан в Истанбул в средата на месета, ще изгражат заедно турски корвети за украинските ВМС, кактои безпилотни самолети. Държавният департамент на САЩ пък одобри продажбата на 16 патрулни катера Mark VI на Украйна и оборудването им за общо 600 млн. долара.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че базите "може да имат предимно негативни последици" за стабилността в черноморския регион, но уточни, че зависи от някои подробности - например чии ще са базите.

В интервю за "Интерфакс" заместник-ръководителят на президентската администрация Игор Жовква обаче заяви, че тези бази ще са "не чужди, а украински" - от британска страна идват специалистите. Предстоят преговори между Киев и Лондон, в резултат на които може да се появят още стратегически партньори на Русия.

Андрей Риженко, капитан и бивш заместник-министър на отбраната в Украйна, пък казва, че тези стъпки са нужни в момент, когато Русия значително е увеличила военните си сили в Крим и създава рискове близо до украинските териториални води. Затова решението е с т. нар. "москитен флот" - бързоходни и маневрени малки бойни кораби, като споменатите британски катери - да се осигури "несиметрична" мярка, с възможност бързо да се нанесе удар по противника, ако се наложи. "Да решим симетрично проблема като Русия, т.е. да построим такъв флот (като нейния), не можем".

(източник: Дневник)