Украйна развенча мита за „Кинжал“ – свали такава ракета със система Patriot

Снимка показва, че една от отломките е пробита

Украинската ПВО свали над Киев ракета „Кинжал“, изстреляна от руските военни, предаде Униан.

Вероятно украинската армия за първи път е  използвала получените от партньорите системи Patriot за обезвреждане на вражеска балистична цел  – ракета "Кинжал", пише изданието Defense Express, което разполага със снимка на нейните отломки.

Киевската градска военна администрация съобщи, че през нощта на 4 май, освен дроновете-камикадзе Shahed, срещу града са били изстреляни и ракети – „вероятно балистични". По снимка на отломките, паднали на стадион в рамките на украинската столица, експерти установиха, че свалената ракета е Х-47 "Кинжал". Те отбелязват, че се вижда, че една от отломките е пробита. Това показва, че прехващането на ракетата е било достатъчно ефективно – бойната й част е била унищжена още във въздуха.

Това развенчава руския мит за „свръхзвуковата“ ракета „Кинжал“, за която Москва твърдеше, че е неуловима за противниковата ПВО.  

"Кинжал" може да постигне свръхзвукови скорости благодарение на своя ускорител, но не е в състояние да поддържа такава скорост постоянно. На финалния участък от полета, тоест по време на атаката, тя се насочва към целта по балистична траектория с висока, но далеч не свръхзвукова скорост. Украйна вече официално разполага със средства, които могат да поразяват балистични цели – системите Patriot, които очевидно е изполвала успешно, поясняват експертите.

Превод Faktor.bg