Украйна залови Медведчук – главния агент на Кремъл, но в България е отворен голям чадър за имотите му за над 20 млн. евро в Несебър, Поморие и Царево

Арестуваният снощи Медведчук е крупен инвеститор в България

Арестуваният снощи Медведчук е крупен инвеститор в България

Чрез свои проксита  Русия малко по малко си купува България, „инвестицията” на кума на Путин е доказателство за това

Въпреки международните санкции е нас няма запорирани сметки и съмнителни руски собствености, а мръсните пари на кремълския режим продължават да се чувстват  защитени

Димитър Иванов

Късно снощи украинският народ изживя мигове на удовлетворение от постигнато възмездие. При акция на украинските специални служби беше реализирана малка, но важна победа – арестуван е олигархът Виктор Медведчук. Той беше поставен под домашен арест преди да започнат военните действия, но успя да избяга и се укриваше в продължение на седмици.

Защо арестът му предизвика такъв интерес?

Медведчук е украински олигарх, приближен на Путин и негов кум, определян като „сивият кардинал“ по време на президентството на Леонид Кучма, но днес несъмнено в очите на украинците той се е превърнал в главният агент на Кремъл. След като в продължение на 15 години той ту изпада в сенките, ту се връща в украинската политика, през 2017 година получи поредния си ренесанс като овладя позицията на ексклузивен преговарящ с Кремъл в усложнените отношения между Киев и Москва след руската въоръжена агресия в Украйна. През 2019 година той беше избран за депутат във Върховната Рада на Украйна от своята проруска партия „Опозиционна платформа – за живот“. След започването на руската война срещу Украйна името на Медведчук бе спрягано като бъдещ президент на страната, назначен от Кремъл при бърза победа.

Viktor_Medvedchuk.jpg

Олигархът след ареста снощи

Името на олигарха обаче е особено интересно за България. Кумът на Путин се оказа един от най-големите инвеститори в страната през последните години. Парите му са концентрирани върху недвижима собственост по българското Черноморие на стойност над

20 милиона евро

Пет български фирми, собственост на семейството на украинския олигарх Виктор Медведчук, притежават земя по българското Черноморие, съобщава в свое разследване Алисия Юрченко от Bihus.Info, Тя се позовава на извлечения от българските регистри.

Парцелите са разположени на черноморския бряг, в общините Несебър, Поморие и Царево – популярни курортни региони в Бургаска област. Част от земята е с предназначение за строителство на вили, курортни и развлекателни сгради, друга част е със статут на земеделска демя.

Почти 23 хектара земя по българското крайбрежие са купени от фирми от орбитата на Медведчук през 2007 година – две години след като напуща влиятелната позиция на началник на Администрацията на президента на Леонид Кучма. По това време Медведчук е член на Висшия съвет на правосъдието, важен орган в украинската съдебна система, който има силно влияние върху кариерата на съдиите.

За закупуване на задграничните недвижими имоти в България са създадени пет фирми. Общият им капитал е около 37 милиона лева, тоест почти 19 милиона евро, но вероятно са наливани и много кеш пари, освен официално декларираните.

medvechuk1.jpg

Парцели, собственост на семейството на Медведчук в общ. Поморие, с. Ахелой

medvechuk2.jpg

Парцел, собственост на семейството на Медведчук  в общ. Царево, с. Лозенец

Българските фирми са със сложна структура на собственост, която през Кипър води до Украйна.

Като краен собственик на фирмите в българския търговски регистър сега е посочена

съпругата на Медведчук – телевизионната водеща Оксана Марченко

През 2018 г. Медведчук призна, че е принуден да прехвърли бизнеса си на името на Марченко заради санкциите на САЩ, наложени му през 2014 г.

Компаниите, свързани с Марченко в България са „Пърфект ланд пропъртис“ ЕООД, „Анаптиксис дивелопмънт“ ЕООД, „Ескафеас констракшънс“ ЕООД, „Хр.Атанасиу Канстръкшънс енд Дивелопмънтс“ ЕООД и „Политими Ги пропъртис“ ЕООД. Основният предмет на дейност на всички тези фирми е строителство, продажба и отдаване под наем на недвижими имоти.

Информацията, че семейството на Медведчук контролира тези фирми стана известно през 2020 година, след като той беше избран за народен депутат през 2019 г., и задължен да подаде електронна декларация за собственост., разказа в интервю пред Faktor.bg разследващата журналистка Алисия Юрченко.

Преди време Bihus.Info информира, че семейство Медведчук притежава една от най-скъпите яхти в света Royal Romance за 200 милиона долара чрез офшорната си компания Fregata Marine Ltd (Маршалови острови). По-рано Сергей Лещенко, позовавайки се на собствени източници, съобщи, че
тази яхта е построена за Медведчук през 2015 г.

Самата яхта, както и недвижимата собственост по българското крайбрежие, не са включени в декларацията на Медведчук.

Преди време програмата „Схеми“ също публикува в свое разследване, че семейството на кума на Путин притежава дял в украинските телевизионни канали 1+1, 2+2 и TET, където основен собственик е олигархът Игор Коломойски. Адвокатът на Медведчук поясни, че през 2012-2016 г. Медведчук е притежавал акции в каналите, а от 2016 г. те са прехвърлени на съпругата му Марченко. Стана известно също, че Медведчук е съдружник на Коломойски в три украински регионални енергийни компании, два металургични заводи и редица други фирми.

Разследващата украинска журналистка Алиса Юрченко, твърди още пред Faktor.bg, че чрез свои проксита Русия малко по малко си купува България, „инвестицията” на олигарха Медведчук от 20 млн. евро е доказателство за това. Според нея щом кумът на Путин налива толкова милиони в България и е придобил 23 хектара от територията на Черноморие, в общините Несебър, Поморие и Царево, значи се чувства комфортно в страната.

От къде идват парите на Медвечук?

Според Юрченко въпросът е много интересен. „Работата е в това, че Медведчук през последните години започна да се позиционира и представя като бизнесмен. В началото на 2000 година той беше много влиятелен чиновник. Оглавяваше администрацията на президента на Украйна Леонид Кучма. В момента, в който той купува въпросната земя в България през 2007, Кучма от две години вече не е президент, докато Медведчук все още заема важен пост в държавната администрация на Украйна – във Висшия съвет по правосъдие, който се разпорежда със съдбата на украинските съдии. 

В тази връзка на въпроса от къде Медведчук би могъл да притежава такива огромни пари и въобще да има толкова сериозен бизнес, отговор може да даде следната история. През 2003 година украинската компания „Нефтегаздобыча“, която по това време не разполага с никакъв сериозен ресурс, изведнъж получи лиценз за разработване на газови находища в Украйна. За много кратко време тя стана най-голямата частна газодобивна компания в Украйна, а нейният тогавашен директор Олег Семинский ми е разказвал, че според него компанията е получила лиценз благодарение на Медведчук, който по това време оглавява администрацията на президента. Директорът на компанията също така предполагаше, че Медведчук е получил дял в тази компания, оформен като офшорка. Съответно, той може би е получавал пари, които компанията е печелила през следващите години, или под формата на парично възнаграждение. Това е една от възможните версии как Медведчук се е сдобил с толкова сериозен капитал, търгувайки с влияние“, обяснява Юрченко. 

Огромната концентрация на чужди активи дава допълнителна възможност за влияние в една страна като България, в широкия смисъл на думата, включващо контакти и вземането на конкретни решения, би трябва да бъде в полезрението на специалните служби, които отговарят за нейната национална сигурност, предупреждава Юрченко.
Проблемът е, че  странните инвестиции на Медведчук са осветени още през 2020 година, но олигархът продължи да стопанисва имотите си необезпокоявано чрез свои агенти и подставени лица и да се чувства комфортно в България. Без съмнение 

някой е отворил голям чадър над кума на Путин

Скандалното е, че това се случва в европейска и натовска държава, а Медведчук е в санкционния списък на САЩ. Още по-скандално е обаче, че след започване на путиновата война срещу Украйна и тежките санкции, които САЩ и държавите от ЕС налагат на обкръжението на Путин, в България продължаваме да подкрепяме Украйна само на думи – няма запорирани сметки и съмнителни руски собствености, а мръсните пари на кремълския режим продължават да се чувстват у нас защитени.