Украинската контраофанзива вероятно е спряла анексирането на Харковска област

Контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) може би е предотвратило евентуална анексиране на Харковска област.  Това става ясно от доклад на Института за изследване на войната (ISW). 

По време на окупацията руските орка са били свързали село Казача Лопан (на 10 километра от границата с Русия) към руската енергийна система. Според редица експерти свързването на окупираните региони е очевидна стъпка към пълнана им икономическа и административна интеграция към Руската федерация. 

„Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна близо до Харков и на юг вероятно е принудило Русия да отложи плановете за анексиране за неопределено време“, казват експерти.

В резултат на контраофанзивата на ВСУ на юг и в района на Харков са били освободени повече от 300 населени места, или общо 3,8 хиляди квадратни километра. Според западни анализатори сегашните успехи на контранастъплението на украинските въоръжените сили могат да се превърнат в повратна точка във войната. Това е била най-голямата изненада за самите руснаци, смятат експертите в Пентагона.