Унгария даде зелена светлина на руската ваксина „Спутник V”

Унгария даде зелена светлина на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”. Официалното тестване е приключило.

"Ваксината може да бъде приложена", заяви в неделя в социалните мрежи Миклош Каслер, министър на човешките ресурси, който отговаря за здравето.

Унгария е и първата държава-членка на ЕС, постигнала споразумение с китайската лаборатория Sinopharm, обявявайки поръчка от пет милиона дози от нейния препарат. Ваксинирането с ваксината Sinopharm трябва да започне по-късно през февруари.

Австрия е готова да произвежда както руската, така и китайската ваксина срещу COVID-19. Това обяви Себастиан Курц в интервю за вестник „Велт ам Сонтаг“."Австрия задължително ще се постарае да осигури  производствените мощности на подходящи местни компании за производство на руски или китайски ваксини. Както и за производители от други страни", казва Курц.

Австрийският канцлер също така подчертава, че най-важното за ваксините е тяхната „ефективност, безопасност и достъпност“, а не воденето на „геополитически битки“ заради тях. На въпрос дали самият той би се ваксинирал със „Спутник V“, Курц отговаря, че би го направил, ако препаратът бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата ЕМА. Австрийският канцлер заяви също, че ЕМА ще трябва да разгледа заявленията за регистрация в ЕС на руски и китайски ваксини срещу коронавирус, както и че не трябва да има "геополитически табута" по този въпрос.

Чехия пък обмисля да закупи от руската ваксина, без да се иска непременно разрешение от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Най-малко 19 страни са одобрили руската ваксина, включително Унгария, която е член на Европейския съюз. Други ключови пазари като Бразилия и Индия са близо до издаването на разрешение за използването на препарата.