Унгария протестира пред ЕС срещу увеличаването на таксите за петролопровода JANAF от Хърватия

Сиярто атакува санкциите срещу Русия

Петер Сиярто

Петер Сиярто

"Унгария ще направи всичко възможно, за да гарантира, че хърватите няма да злоупотребяват с монополното си положение и да увеличат драстично транзитните такси за Адриатическия нефтопровод „Янаф“ (JANAF) - това заяви унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто пред радио Spirit FM.

"Хърватия планира да увеличи транзитната такса за Адриатическия петролопровод два пъти и половина от 2023 г., което унгарското правителство смята за злоупотреба с монополното положение", заяви Сиярто в предаването Fight Club на радиостанцията. Унгарският външен министър заяви, че унгарското правителство настоява Европейската комисия да се намеси.

Според Сиярто това е европейски проблем, който той ще повдигне на съответните форуми на ЕС, например в понеделник, когато министрите, отговарящи за енергийните въпроси, ще се срещнат отново в Брюксел, за да обсъдят подробностите по въвеждането на тавана на газа.

"Европейската комисия трябва да окаже натиск върху хърватите за разширяване на капацитета и отхвърляне на идеята за значително увеличаване на транзитните тарифи, злоупотребявайки със ситуацията на война", добави той.

Говорейки за войната в Украйна, Сиярто заяви, че когато конфликтът е избухнал, Европейската комисия веднага е въвела санкции срещу Русия, но това не е спряло Москва, а вместо това е навредило значително на икономиката на ЕС. Един от проблемите спред него е, че няма европейски лидер от калибъра на Ангела Меркел, която след кримската криза успя да събере страните на масата за преговори.

Относно унгарско-руските отношения той подчерта, че сътрудничеството между Москва и Будапеща се ограничава до няколко технически въпроса. /БГНЕС