Увеличават се българите, които искат да сме в НАТО и ЕС

За съюз с Русия са 22%

На фона на очертаващото се ново разделение в Европа близо година и половина след началото на руската инвазия в Украйна приблизително два пъти повече българи биха предпочели страната да е в съюз с НАТО и ЕС (45%), отколкото тези, които биха избрали съюз с Русия (22%). Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение по инициатива на Институт Отворено общество – София. Близо 4% биха предпочели неутралитет/независимост, а 1% за са самостоятелност/да се защитават националните интереси. Хората, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса, са близо 30%.

Данните спрямо миналата 2022 година показват увеличение на дела на привържениците на съюз с ЕС и НАТО с 6% – от 39% през юни 2022 г. до 45% през юли 2023 г. Делът на привържениците на Русия и Беларус намалява, но незначително – с 1% от 23% през миналата година до 22% през тази година.

Привържениците на съюз с НАТО и Европейския съюз представляват най-голям дял от анкетираните във всички възрастови групи.

Подкрепата за подобен съюз сред младите и активните е по-силно изразена, като
достига 45% (срещу само 8% за съюз с Русия) сред хората на възраст между 18 и 29
години и 50% сред тези на възраст между 30 и 44 години (срещу 13% за съюз с Русия). 41% - сравнително висок дял от 18-29 годишните (поколението, известно като Z или Gen Z) отговарят "Не знам". 

Сред по-възрастните подкрепата за западната ориентация на страната
намалява, но продължава да е по-голяма от тази за съюз с Русия. 37% от
анкетираните на възраст над 60 години се изказват в подкрепа на
съюз с НАТО и ЕС срещу 34% предпочитащи съюз с Русия.

Привържениците на съюз с НАТО и Европейския съюз доминират сред симпатизантите на три от петте основни политически партии. Партиите с доминиращи нагласи сред избирателите за съюз с НАТО и ЕС са ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Партии с доминиращи нагласи сред избирателите за съюз с Русия са БСП и "Възраждане". Сред тези, които ще гласуват с „не подкрепям никого“, преобладават значително привържениците на Русия с 36% срещу 18% на привърженици на ЕС и НАТО.

Интересно е, че сред избирателите на ДПС привържениците на ЕС и НАТО се увеличават повече от два пъти в сравнение с миналата година – от 23% на
48%, докато тези, които са за съюз с Русия, намаляват почти два пъти – от 21% през
2022 г. на 11% през 2023 г.
 
Национално представително изследване на общественото мнение, проведено проведено на терен от агенция „Тренд“ по поръчка на Фондация „Институт Отворено общество – София“ сред 1003 пълнолетноти българи през периода 9-17 юли 2023 година по метода на пряко стандартизирано интервю „лице в лице“.