В Хабаровск 40 000 протестират срещу опит на Путин да пришие убийства на независим губернатор

Сергей Фургал, Путин

Сергей Фургал, Путин

Най-малко 35 хиляди протестиращи се събраха на митинг в източния руски град Хабаровск в подкрепа на местния губернатор, арестуван тази седмица за предполагаемо поръчителство на няколко убийства, предаде АФП.

Съд в Москва в петък постанови задържането на 50-годишния Сергей Фургал по подозрения, че е участвал в убийствата на няколко бизнесмени преди 15 години. Мъжът е задържан за срок от два месеца в очакване на обвинение. Самият той категорично отрича всичко.

Според източници от партията на Фургал - Националистическата либерално-демократична партия, участниците в протеста са били поне 35 хиляди души. Според властите, обаче, между 10 хиляди и 40 хиляди руснаци са подкрепили управителя.

Според различни анализатори митингът "очевидно се подхранва и от по-широки антикремълски настроения, като хората скандират лозунги и против Владимир Путин".

Местният уебсайт за новини DVHab.ru нарече митинга "най-големият в историята на Хабаровск". По време на протеста си гражданите блокираха трафика в града. 600 хиляди души живеят в Хабаровск.

Демонстрациите бяха безпрецедентни за почти всеки руски град извън Москва и Санкт Петербург, и, - макар и неразрешени, изглеждаха мирни и се проведоха без намеса на полицията. По-малки протести се проведоха и в други градове в района на Хабаровск.

Избран през 2018 г., Фургал обърка управляващата партия "Единна Русия", като спечели почти 70% от гласовете на хората.

Вече над 40 000 души са подписали петиция с искане за освобождаването на Фургал.