Черен пазар за фалшиви сертификати за ваксинация процъфтява в Русия

Схемата се разиграва в интернет от търговец на менте документи за ваксинация

Гледайки как стремежът на Русия да ваксинира своите граждани срещу коронавирус куца по-рано тази година, Сергей предчувствал, че властите в крайна сметка ще направят задължителна ваксинацията.

Но 30-тина годишният мъж от Краснодар не планирал да получи инжекция. И намерил онлайн търговец на фалшиви сертификати за ваксина, изпращайки личните си данни чрез криптирания месинджър Telegram, превеждайки 15 000 рубли (175 евро).

Три седмици по-късно Сергей влиза в руския портал на правителствените служби, за да намери сертификат, показващ, че е получил и двете дози от родната ваксина „Спутник V” - без никога да е бил убождан със спринцовка.

Миналия август Русия породи опасения за „Спутник V” като регистрира ваксината преди мащабни клинични изпитвания, но оттогава международни експерти я обявиха за безопасна и ефективна.

Въпреки това много руснаци са предпазливи, като около 60 процента казват, че не планират да бъдат ваксинирани, сочи независимо проучване.

Сергей казва, че вярва, че ваксинацията има странични ефекти и се опасява, че ваксината е "експериментална".

"Не искам да умирам заради това, което правителството иска", каза Сергей в Telegram, показвайки на AFP редактирана екранна снимка на сертификата му за ваксина.

Това настроение спомогна за насърчаването на черен пазар на форумите на Telegram и руските тъмни мрежи, където десетки дилъри твърдят, че продават фалшиви сертификати за ваксиниране и дори фалшифицират регистрацията в правителствената база данни за ваксинации.

Докато някои клиенти се оплакват, че са били измамени, други пишат, че всичко е минало по план.

И търсенето нараства, след като предчувствието на Сергей се сбъдва.

Миналата седмица Москва разпореди задължителни ваксинации за работниците в сферата на услугите, след като само около един милион от нейните 12 милиона жители се ваксинираха за шест месеца.

Множество други руски региони последваха примера. Посетителите на ресторанти в Москва също ще трябва да показват доказателства за ваксинация или предишна инфекция, считано от 28 юни, и се очакват допълнителни ограничителни мерки, тъй като властите преминават от убеждаване към принуда в опит да накарат повече руснаци да бъдат ваксинирани.

Московските власти казват, че мерките работят, като около 60 000 души на ден - 10 пъти повече от преди - сега се записват за ваксинация.

Но един продавач във форума на „тъмната мрежа”, изказвайки се с условие за анонимност, каза пред AФП, че ежедневно идват от 20 до 30 поръчки за фалшиви сертификати.

„Помолват ме да ваксинирам цели компании“, похвали се продавачът в Telegram.

Цените на черния пазар варират според услугите. Най-тънко на руснаците излиза получаването на хартиено удостоверение, че са били ваксинирани за 2000 рубли ( 23 евро). „Луксът” струва 30 000 рубли (350 евро), срещу които посредниците казват, че могат да накарат медицински работник да излее дози от ваксини и да качи фалшифицирани медицински досиета в правителствения портал.

Това едва ли е трудно да си го представим, каза Павел Бранд, директор на верига семейни клиники в Москва, посочвайки съмненията сред руските медицински работници относно ваксините.

Тази пролет проучване на независимия център "Левада" показа, че 31 процента от руските лекари не вярват на „Спутник V” и 23 процента не планират да бъдат ваксинирани срещу Covid.

Властите предприемат мерки срещу черния пазар, като московската полиция образува две дузини наказателни дела за „производство и продажба на фиктивни удостоверения“ и обяви три ареста тази седмица.

Черният пазар е само част от много по-голям проблем, при който само 16,2 милиона от 146-те милиона души в Русия са напълно ваксинирани - дълбоко вкоренено недоверие към способностите на страната да произвежда ваксини.

Алексей, 47-годишен ИТ специалист, закупил сертификат за приятел, работещ в сферата на услугите, каза, че той и приятелят не са антиваксери.

„Сигурно все пак бих предпочел да бъда ваксиниран, но с внесена ваксина“, каза той пред Франс прес при комуникация във форум в тъмната мрежа.

Бранд каза, че тази настройка произтича от по-широкото убеждение, че всичко, произведено в чужбина - от автомобил до ваксина - вероятно ще бъде по-добро.

Руският бюрократичен медицински апарат също направи хората вещи в намирането на решения, добави той, наследство от тромава съветска система.

Черният пазар е само един от начините за заобикаляне на ваксинирането, а има и други, "много по-опростени" методи, каза Бранд.

"Хората просто отиват в клиниката и дават определени пари на медицинска сестра", за да изхвърлят ваксините и да направят фалшива регистрация, каза той.

Методът - толкова широко разпространен в Русия, че е известен като "доза в канала" - от години се използва от медицински сестри с майки, които се колебаят да ваксинират децата си, каза Бранд.

„С Covid мисля, че това се случва масово“, каза той./АФП, БГНЕС