Напрежение в Съвета на Европа заради руснаци, които още работят там година след инвазията в Украйна

Според дипломати те създават огромен проблем в посока защита правата на човека

Повече от година след изгонването на Русия в Съвета на Европа все още работят десетки руснаци, което според дипломати от базирания в Страсбург орган е проблем за организацията за защита на правата на човека.

Украйна, както и други членове на съвета, са изразили недоволството си, включително Естония и Латвия, които са доста недоволни, че руснаците все още работят там.

Членовете на Съвета на Европа ще се срещнат в Рейкявик следващата седмица за среща на високо равнище, посветена предимно на руската инвазия в Украйна.

През март 2022 г. Русия беше изхвърлена от органа, седмици след като нахлу в Украйна.

Сега 46-членната организация е създадена през 1949 г. и има за цел да подкрепя правата на човека, демокрацията и върховенството на закона в Европа. В нея работят около 2 000 души на постоянни или срочни договори.

"Присъствието на руски граждани в Съвета на Европа подкопава сигурността и доверието в тази международна институция", заяви Виктор Никитюк, заместник-постоянен представител на Украйна в Съвета.

Рискът от руско влияние и събиране на информация все още е осезаем, добави дипломат, който отказа да бъде назован.

"Тези лица все още имат достъп до документи, до обсъждания. Никога не се знае кога задната врата ще бъде отворена и каква вреда ще причини", каза дипломатът.

Секретариатът на Съвета на Европа реагира, като остави срочните трудови договори на руснаците да изтекат без възможност за подновяване.

Руските служители с постоянни договори остават на заплата, тъй като уволнението им би изложило институцията на съдебни дела за несправедливо уволнение.

Според вътрешни източници в Съвета на Европа все още работят повече от 40 руски граждани, като в началото на годината те са били 90.

Някои от тях все още заемат високи постове в институцията.

Някои руснаци са пренасочени, за да се избегнат инциденти като този през ноември, когато генералният секретар на Съвета Мария Пейчинович Бурич се срещна с представител на беларуската демократична опозиция в присъствието на високопоставен служител от Русия.

Сред преместените служители е и руският гражданин Игор Небиваев, за чийто баща се съобщава, че е бил генерал в руските тайни служби, и който през март беше отстранен от поста си на ръководител на звено за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Гореспоменатият анонимен дипломат заяви, че подобни ходове са добре дошла промяна, но не успяват да решат проблема, тъй като става въпрос за "едни и същи хора", съобщи АФП.

Някои от руснаците в Съвета на Европа също са придобили френско гражданство след няколко години престой във Франция, което е решение за институцията, просто като ги прехвърли към квотата на персонала на Франция.

Държавите членки са казали на генералния секретар да предостави анализ на риска за всеки руснак, нает в Съвета на Европа, особено за да се определи дали някой от тях е уязвим на "външен натиск".

Заключенията на доклада са планирани за 1 юли. /БГНЕС