В Узбекистан започва съдебен процес във връзка с протестите срещу режима

В Узбекистан днес започна процес срещу около 20 души, обвинени в "подкопаване на конституционния ред" чрез участие в безпрецедентни антиправителствени "бунтове" през юли. Официално 21 души загинаха по време на протестите в узбекската република Каракалпакстан, предизвикани от планирана промяна в конституцията, която щеше да подкопае правото на региона на самоопределение.

Насилието в Нукус, главния град на Каракалпакстан, принуди автократичния президент на централноазиатската държава Шавкат Мирзийоев да направи рядък обрат и да се откаже от предложението. Азиз Обидов, говорител на Върховния съд на Узбекистан, потвърди пред АФП, че процесът е започнал. В Telegram Обидов съобщи, че на подсъдимата скамейка са "22 души", от които 20 са задържани, един е под домашен арест, а един е пуснат под гаранция. Те са обвинени в няколко престъпления. За най-тежкото от тях - "подкопаване на конституционния ред", се предвижда присъда от 20 г. лишаване от свобода. На журналистите е разрешено да отразяват процеса. Той, обаче, е обявен едва в неделя вечерта и се провежда в Бухара, на около 600 км от столицата Ташкент. В Каракалпакстан живеят по-малко от 2 млн. души от общо 35-милионна нация, но той обхваща повече от една трета от територията на Узбекистан. На 1 и 2 юли в Нукус избухнаха протести във връзка с отнемането на конституционното право на Каракалпакстан да проведе референдум за самоопределение.

Стотици хора бяха арестувани. Президентът обвини "чужди сили", че стоят зад размириците, без да даде повече обяснения, след което се отказа от предложените промени. Мирзийоев дойде на власт през 2016 г. след смъртта на автократичния си предшественик Ислам Каримов. Той прокара значителни икономически и социални реформи, но режимът му е обвиняван от хуманитарни организации в потъпкване на основните права на хората. В началото на ноември Хюман Райтс Уоч заяви, че властите "неоправдано са използвали смъртоносна сила... за да разпръснат предимно мирни демонстранти", след като провери десетки видеоклипове и снимки на протестите и жертвите. /БГНЕС, АФП