След бунта "Вагнер"-овци стягат редиците - първият конвой вече пристигна в Беларус

По информация на CNN на път са още два

Първият конвой от бойци на ЧВК "Вагнер“ е пристигнал във военна база в Беларус, като поне още още два конвоя се придвижват към нея, според анализ американската телевизия CNN, базиран на сателитни изображения и видеоклипове в социалните медии.

Сателитни изображения от Planet Labs показват пристигането на първия конвой малко след 11:00 часа сутринта местно време в понеделник. На кадрите се виждат наемници по целия път от базата до разклонението на магистралата.

По-малко от час по-късно допълнителна сателитна снимка от Airbus показва целия конвой в базата.

CNN успя да потвърди, че пристигащите превозни средства са на силите на "Вагнер“, тъй като няколко превозни средства в сателитните изображения на Airbus съвпадат с тези, които се виждат във видео, публикувано в социалните медии. На него се виждат бойци, развяващи знамена на "Вагнер“ покрай магистрала.

Конвоят, който се вижда във видеото, включва редица ремаркета, камиони, големи платформи с булдозери, самосвали, микробуси и десетки други цивилни камиони и автомобили. Общо CNN идентифицира 115 превозни средства в базата, които не са били там по-рано според предишни сателитни изображения.

Това е първи случай, в който силите на "Вагнер“ са забелязани след бунта от края на юни, отбелязва медията.

Анализ на CNN на видеоклипове, публикувани в социалните медии, установи, че колони с превозни средства, на които има знамена на "Вагнер“, са спрели на две места по протежение на главна руска магистрала, насочваща се на запад към Беларус. Видеоклиповете са били проверени и геолокирани от CNN.

Единият конвой е от най-малко 109 превозни средства, а другият - най-малко 96. И в двата има десетки цивилни автомобили и камиони, в допълнение към микробуси, автобуси и други превозни средства.

Местонахождението на Пригожин остава неизвестно, подчертава медията.