Вандали оскверниха със "Z" изложба, посветена на войната в Украйна

Тази изложба ще остане още един месец, въпреки появата на новата свастика върху фотосите

снимка: Фотофабрика

снимка: Фотофабрика

Вандали задраскаха със символа Z фотосите от изложбата "Украйна - архивите на едно престъпление" на софийския бул. "Васил Левски". Това съобщиха организаторите от "Фотофабрика".

От вчера знакът Z е изписан с бял спрей върху някои от кадрите, както и върху уводния текст към експозицията, казващ, че Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. и че от тогава, по данни на УНИЦЕФ, всяка секунда едно украинско дете се превръща в бежанец.

Изложбата ще остане в този си вид още месец, съобщи пред БТА Еми Барух от "Фотофабрика". По думите й това само по себе си е достатъчно силно послание.

"Неслучайно, изложбата е разположена на гробницата на Александър Батенберг, който през цялото свое управление се опитва да предпази България от влиянието на Русия и всъщност абдикира - поради невъзможност да го направи и след упорити опити да бъде свален", коментира Барух.

Друга причина за експозицията да бъде избрано точно това място, е че тя "гледа" срещу сложно натоварения със символика и противоречия паметник на съветската армия.

"Буквата Z доби символично значение след като танковете, войската на Русия, наемниците на Путин, маркираха по този начин своето нашествие в Украйна. Това не е просто последната буква от една азбука. Това е знак на съпричастност и подкрепа на фашизоидната путинска агресия срещу една съседна страна", коментира Барух.

По думите й тя е знак от хора, които се идентифицират с агресията, каквито според проучванията в България са много. "България е страната, която заема позорното първо място с хората, които подкрепят, мълчаливо или не, войната на Путин срещу Украйна", казва Барух пред БТА.