Външно изгони от България руския дипломат уличен в шпионаж

На запитване от Faktor.bg, по повод прессъобщение на Прокуратурата на Република България за разследван руски дипломат, Външно министерство отговори, че лицето обвинено за шпионаж трябва до края на днешния ден да напусне страната.

В петък МВнР било сезирано от Прокуратура  на Република  България относно действията на руския дипломат. От страна на ДАНС е получена допълнителна информация по случая. При тази ситуация същия ден е проведена среща с руския посланик Анатолий Макаров, на която  са обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и този. Срещата е преминала в конструктивна атмосфера, обясняват от Външно. От българска страна е отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на днешния ден (понеделник). По информация на МВнР въпросното лице вече е напуснало територията на Република България.

За сега името на руския шпионин, легендиран като първи секретар на посолство не се споменава и се пази в тайна. Но в София се оказа, че девет лица се водят като първи секретар там. Това са:

Андрей Егоров

Павел Жибуртович

Виталий Зелинский

Евгений Меркулов

Елена Приходко

Владимир Русяев

Максим Рибкин

Евгений Тюсин

Дмитрий Ярошенко

За последно руски шпионин е гонен от България по времето на външния министър Даниел Митов.