Вархеи: Войната на Русия срещу Украйна отрезви дебата за Западните Балкани

Европа няма сигурност и просперитет без пълната интеграция на региона

Оливер Вархеи

Оливер Вархеи

Войната на Русия срещу Украйна е отрезвила дебата около процеса на разширяване на ЕС и е разкрила необходимостта от ускоряване на процедурите, които бяха спрени от предишната комисия. Това коментира еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархеи в интервю за Euractiv.

„Може би това е единственото положително въздействие от войната на Русия срещу Украйна, защото отрезви дискусията за разширяването. Европа няма сигурност, стабилност и просперитет без пълната интеграция на Западните Балкани“, добави той.

През последните години процесът на разширяване на ЕС беше в застой и някои страни членки призоваха за реформа на ЕС, преди да бъдат приемани нови членове. "Не забравяйте, ние започнахме да работим, след като Европейската комисия каза "не" на разширяването. Щетите вече са нанесени", допълни Вархеи. През втората половина на мандата си комисията „Юнкер“ е „разбрала, че това е стратегическа грешка“.

Лидерите на ЕС предоставиха статут на кандидат-членки на Украйна и Молдова през юни в знак на солидарност в отговор на руската агресия, а през юли бе дадена зелена светлина за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания./БГНЕС