Васко Начев: Поне с 20% по-евтин може да е газът за България, но бедните „гаврошовци“ ще се надяват на подаяния от „Газпром“

"Природният газ за страната ни може да е най-малко с 20 процента по-евтин, ако бъде преразгледана формулата, по която се образува цената му и която е залегнала в дългосрочния ни договор за доставка на синьо гориво от руската корпорация “Газпром”. Това твърдение на анализатора на Атлантическия съвет в България Васко Начев пред БНР идва на фона на прогнозата на “Булгаргаз” за минимално поевтиняване на газа от Нова година, както и на започналата регистрация на евентуалните купувачи, които биха участвали в новосъздаващата се газова борса.

„Една от причините България да ползва скъп газ, това е дългосрочният договор. Тук е моментът да кажем, че 3 декември е крайният срок за предоговаряне на този дългосрочен договор. Нямам никаква идея дали „Булгаргаз“ ще посмеят да поискат промяна на формулата, по която става оценката, или като бедни „гаврошовци“ ще се надяват на подаяния от страна на „Газпром“. Това, което сега ще бъде договорено, ще е валидно до 2022 г. Да се молим и да чакаме, че „Газпром“ ще благоволи да ни намали цената по линия на славянство, братство и т.н., трябва много голяма доза наивност, за да смятаме, че това ще се случи“, коментира той в интервю за предаването "Преди всички".

„Някой си въобразява, че може да нарече това борса. Няма нищо общо с един реален пазар на природен газ“, смята Начев относно новосъздаващата се газова борса. Причините, според него, са, че газ ще предлага само „Булгаргаз“, количествата ще са минимални, а големите потребители засега няма да участват.

Анализаторът е на мнение, че няма да има по-високи цени на борсата, отколкото сега цените, които „Булгаргаз“ обявява.

Начев е категоричен, че случаят от 2009 г. никога повече не може да се случи: „Такъв вариант със спирането на газа през Украйна е само в сферата на мечтите на една шепа хора, включително преговарящите от руска страна спекулират с това. Ние имаме достатъчно големи възможности за доставка на газ, извън тези количества, които получаваме през Украйна.