НАТО: Алиансът насочва незабавна помощ от пет елемента за Украйна

"Силен мост за Украйна към членство в Алианса"

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Още преди началото на 75-ата юбилейна среща на НАТО стана ясно, че основна тема ще е Украйна, а според западни източници лидерите вече са се договорили да отпуснат 40 милиарда евро на страната през следващата година. Във финалната си декларация НАТО ще включи ангажимент за политическа и военна подкрепа, предаде Нова ТВ.

Няма сигнали от страна на НАТО Русия да генерира незабавна заплаха към държава членка, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. По думите му руското внимание и военната агресия на Москва ще бъдат насочени изцяло към Украйна.

НАТО обяви незабавна помощ от пет елемента за отбраняващата се страна. Става въпрос за пакет, който осигурява бързо доставяне на системи за противовъздушна отбрана, обучение и съвместимост на оперативните системи на украинците с тези на НАТО.

„Взети заедно, тези пет елемента представляват силен мост за Украйна към членство в Алианса и аз съм убеден, че съюзниците ще потвърдят ангажимента си Украйна да стане член на НАТО”, заяви Столтенберг.

„С удоволствие съобщавам, че в момента тече трансферът на изтребители F-16, които идват от Дания, от Холандия, и тези изтребители ще летят в небето на Украйна това лято, за да сме уверени, че Украйна може да продължи да се защитава ефективно срещу руската агресия”, посочи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.