Великова пред СЕМ: Още се питам кое наложи премиерът да ме върне в БНР с думите - "или тя, или радиото"

Без оставката на Светослав Костов и УС на БНР няма да се оправят нещата в медията, смята Даниела Късовска

"Потресени сме от разминаването на версиите за спирането на радиото", каза Николай Петров, зам-председател на редколегията на "Хоризонт".

Силвия Великова разказа предисторията на свалянето си от ефир. "По график аз трябваше да водя предаване в петък и да съм редактор предишния ден. Но някакви хора бяха решили аз да имам други ангажименти на 12.09. Малко след представянето на новия шеф ме извикаха и ми казаха: "Предаването ти го поема друг колега, събитието - еди-кой си (умишлено не споменавам имена), а ти заминаваш за Стара Загора. После ми благодари за съвместната работа. Когато го попитах: Разделяме ли се? Той отговори, като само каза, че благодари. По-късно на имейла си тя получава заповед за свалянето си от ефир", разказа тя.

"Оттук нататък остават въпросите защо се наложи да ме върне премиерът и какво означава изречението "Или тя, или радиото", което каза Ивайло Савов днес", обясни Великова.

Тя допълни, че се е видяла преди време с Ивайло Савов в Борисовата градина и тогава той я предупредил, че вероятно ще я свалят заради оказан натиск върху радиото. 

"Малко силно е да кажем, че това е голямата криза на БНР", уточни Великова. През 1996 г бяха уволнявани колеги, но тогава политическата обстановка бе такава. Аз не бях уволнена, явно целта бе да си тръгна сама", предполага журналистката.

Даниела Късовска хвърли още светлина около кризата в националното радио.

Веднага след планьорката, на която Светослав Костов бе представен за директор на "Хоризонт", Николай Кръстев дойде при мен и поиска графиците за месеца и задраска името на Силвия от тях и каза: Тя няма да води! След това направи същото с графиците за ресори и каза: Тя вече няма да е в ресор "Правосъдие" и остави само другите двама в ресора, макар Силвия да бе първият човек в този ресор. Смятам, че отговорността за това е не само на генералния директор, а и на УС, посочи тя.

Аз съм категорична, че без оставката на ген. директор Светослав Костов и управителния съвет, няма да се оправят нещата. Казвам го в качеството си на зам-редактор на програма "Хоризонт", заяви Късовска.