Велизар Шаламанов: Членството на Финландия в НАТО ще подейства отрезвяващо на Кремъл

Заплахите никога не са водили до добри решения, още повече ядрени заплахи, допълни бившият военен министър

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

Това, което означава влизането на Финландия в НАТО е важно в поне три измерения. Това казва в интервю за"Фокус“ Велизар Шаламанов – бивш министър на отбраната.

"Първо, че явно НАТО се възприема като най-важната, най-солидната гаранция за сигурността на една страна. Второ, означава че НАТО расте, а когато една организация расте, тя става по-способна и устойчива. И на трето място, приемането на Финландия е особено важно, тъй като това означава повече сигурност в крайния север и добавяне на една високотехнологична нация. А именно технологиите са голяма част от новите инструменти, които ще гарантират сигурността в бъдеще“, коментира бившият военен министър.

Влизането на Финландия в НАТО надявам се, че ще подейства отрезняващо върху Кремъл, тъй като тяхната погрешна стъпка да нахлуят в Украйна като начин да ограничат разширяването на НАТО, да разединят Европа, да разделят Европа от Америка, даде точно обратният резултат – Европа и Америка са по-близко, отколкото преди войната, смята Шаламанов и добивя: "Европа е по-единна и НАТО се разширява със страна, която има по-дълга граница с Русия, отколкото самата Украйна“.

Заплахите никога не са водили до добри решения, още повече ядрени заплахи, допълва Шаламанов. "Това по-скоро е признак на слабост, на безизходица и всъщност създава допълнителни рискове за сигурността, включително и на Беларус, която не е най-стабилната страна в Европа. Разполагането на ядрени оръжия на нейна територия едва ли ще я направи по-стабилна. Докато предложението от страна на НАТО винаги е било сътрудничество, партньорство и Русия беше част от едно много сериозно партньорство с НАТО, от страна на Русия виждаме единствено заплахи, агресивна реторика, дезинформация, пропаганда“.