Проф. Веселин Вучков представи монографията „Прокурорският надзор" в Съюза на юристите (ВИДЕО)

Снимка: Faktor.bg,  Светослав Пинтев

Представяне на монографията „ Прокурорският надзор: произход, развитие, функции“  с автор Светослав П. Велчев, заемал поста Главен прокурор при ВКС от 1920 г. до 1932 г. и поста Първи председател на Върховния административен съд от 1932 г. до 1938 г, се състоя вчера в сградата на Съюза на юристите на столичната улица "Пиротска", построена по негова и на колегите му инициатива.  Светослав Велчев е сред тримата най-изтъкнати български юристи преди 1944 г..

Монографията е публикувана за първи път през 1928 г.

Бившият министър на вътрешните работи проф. Веселин Вучков, издал книгата, редактирал я научно и написал встъпителната студия,  разказа за живота, кариерата и книжовното наследство на Светослав Велчев, който е бесарабски българин, дошъл тук в края на деветнадесети век заедно с много други млади българи-юристи от чужбина,  призовани от Княжеството, за да изградят правната система на Родината, което и правят.

Едно от първите дела, което Светослав Велчев намира на бюрото в кабинета си в Татар Пазарджик е това  срещу убийците на Алеко Константинов.   И той, и Щастливеца са учили в правния факултет на Одеския университет. Разминали са се за 3 години.

Двама бивши министри на вътрешните работи слушаха внимателно в публиката-Христо Терзийски и Емануил Йорданов.

Събитието се модерираше от председателя на Съюза на юристите Владислав Славов, бивш председател на възстановения Върховен административен съд. Той и другите видни прависти в залата поведоха изключително силна дискусия за потулването на имената на строителите на съвременна България през годините, а накрая стигнаха до най-острите проблеми  на правната наука и образование в наши наши дни.

Бившият министър на образованието проф. Веселин Методиев представи делото на Светослав Велчев и другите именити юристи от онова време и от историческа гледна точка.

Във видеото - представянето на монографията в НБУ по-рано.

Прикачени файлове