Вили Лилков: Има риск СОС да блокира, както стана с НС - това трябва да се избегне

В програмите на партиите има допирни точки

Вили Лилков

Вили Лилков

Без реална работа на СОС столицата няма да има бюджет, няма да се сформират ресорните комисии – трябва да се избегне ситуация като тази с блокирането на Народното събрание. Това заяви пред бТВ общинският съветник от „Синя София“ Вили Лилков.

„За целта са необходими разговори“, допълни той.

По думите му, досега всички политически сили в СОС са заявили, че няма да участват „в сглобки“, но общинските съветници трябва да се отърсят от предизбората треска и да се заемат с предстоящите задачи. До края на месеца трябва да се изработи план-сметката за чистотата на столицата, да се представи на публично обсъждане и да се приеме до края на декември. В противен случай София остава с план-сметката от 2022 г.    

Лилков изтъкна, че в програмите на политическите сили има допирни точки. От „Синя София“ са подготвили сечението между тях и са установили припокриване по няколко теми: презастрояването на столицата, развитието на северните територии и „отпушването на града“ на север, детските градини, грижата за възрастните хора.

Вили Лилков посочи, че решението зависи от ПП/ДБ и лидерите на политическите сили в СОС – вариантите са коалиране с ГЕРБ или с БСП.

Той призова да се преодолеят предизборинте заклинания и да се изработи споразумение върху политики.

Лилков отхвърли възможността да се кандидатира за председател на СОС, тъй като на поста трябва да бъде избран „човек, зад когото има сериозно политическо мнозинство“.