Вицепремиерът Константинова скастри Проданов: Ще помагаме на бежанците докато имат нужда

Министърът на туризма поиска след 31 май да бъдат преустановени помощите за бягащите от войната в Украйна

Калина Константинова

Калина Константинова

България ще продължи да се грижи за всички невинни хора, които бягат от ужасяващата война в Украйна дотогава, докогато те имат нужда от нашата помощ. Ще им дадем колкото време им е нужно, за да се почувстват спокойни и сигурни, и ще продължим да оказваме всякаква подкрепа, на която сме способни, не само като държава, но и като хора. Показахме, че заедно можем да се справим с всяко предизвикателство, за което свидетелства и сърдечната благодарност, която външният министър на Украйна г-н Кулеба, публично изказа на България.

Това написа вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова в собствения си профил. По този начин тя на практика се разграничава от министъра на туризма Христо Проданов, който вчера публично призова след 31 май да спрат всякакви помощи за бягащите от войната в Украйна. "Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война - помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали", каза Проданов пред добави: Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Ще настоявам след 31 май тази програма да приключи.

Според Константинова "от самото начало сме обявили, че хуманитарната програма за настаняване в хотелите ще продължи до началото на активния летен сезон - 31.05"." Решението да настаним разселените от Украйна лица в хотели е не само прекрасен пример за успешно публично-частно партньорство, но е и мярка, която изключително много подкрепи хотелиерския бранш, след удара, който понесоха от ковид кризата. На практика за тях сезонът започна още през март, а от вчера започна изплащането на първия транш от 11 075 446,40 лв. с ДДС към хотелите".

"След като настанихме бягащите от войната в Украйна на сигурни и уютни места, сме фокусирани върху следващата задача - да им осигурим достъп до пазара на труда, като преди това отворим нови възможности за трайно настаняване и целодневни грижи за децата им. Изследванията показват, че над 70% от украинците искат да започнат работа веднага и над 60% от тях са висшисти. Работим активно, за да намерим най-добрия начин и за да създадем най-добрите условия, с които да стимулираме работодателите и наемателите да си сътрудничат в решаването на тази трудна, но изключително важна задача.

Хората, потърсили временна закрила, по никакъв начин не искат да са в тежест на държавата и нашето общество. Единственото, което искат, е да се завърнат у дома. А докато това стане възможно, мой дълг е, наш дълг е, да се погрижим за тях по начина, по който, бихме искали някой да се погрижи за нас", написа още вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. /БГНЕС