Владимир Владимиров: В отношенията между София и Скопие стои Русия, чиято цел е насаждане на омраза и ниски страсти

Като общества позволихме разговорът ни с РС Македония да слезе на кръчмарско ниво

"Като общества позволихме разговорът между двете държави да слезе на кръчмарско ниво, да слезе на нивото на ниските страсти, на омразата". Това заяви пред БНР Владимир Владимиров, вицепрезидент на Българо-македонския бизнес клуб.

"Внушенията в национален ефир са далече от реалността", изказа мнението си той.

Владимиров посочи, че работи в Северна Македония от 15 години и никога не е срещал омраза, а точно обратното -  добро отношение и гостоприемство.

"Северна Македония е сред най-сериозни търговски партньори на България. Стокообменът ни е повече от 1 млрд., което е показателно за отношението на бизнеса в двете държави, което е много по-различно от т.нар. "политици". Това никой, който се занимава с политика от двете страни на границата, не трябва да го забравя", отбеляза той.

За тримата задържани българи в Северна Македония в събота, в деня на честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев, Владимиров изрази мнение, че тези хора са отишли там, за да създават проблеми, а не да се поклонят на гроба на Гоце Делчев.

"Хората, които бяха арестувани от македонската полиция, псуваха македонските полицаи и се държаха агресивно срещу тях. Нито един български полицай, турски, гръцки или какъвто и да е друг, няма да позволи някой на негова територия да се държи по този начин. Единият от тях е известен от 15 години като професионален протестър. Македонската полиция си свърши работата по професионален начин". 

По думите му крайните националисти в цяла Европа в огромната си част са финансирани от Москва.

"В нашия разговор между двете държави има и трети участник и той не трябва да бъде подценяван и неглижиран и това е Руската федерация. Всичко това, което видяхме през последните дни и седмици, са част от руска хибридна операция, чиято крайна цел частично беше постигната - отново омразата и ниските страсти да бъдат основният канал, по който нашите две държави си комуникират".

Владимиров посочи, че НБУ е направил миналата година изследване за говора на омразата в македонските медии:

"95% от говора на омразата срещу България, са в медии, близки до партията ВМРО-ДПМН. Всички тези медии са собственост на медийния холдинг на близък до Виктор Орбан магнат".

Според него поведението на политиците не е нито патриотично, нито национално отговорно.