Калина Андролова: "Закриха A-specto! Наздраве!!!", Волгин обвини "едно посолство"

Русофилското издание спира да излиза от юли месец, кръгът около него движеше избора на Румен Радев за президент

Андролова и Волгин

Андролова и Волгин

През юли излиза последният брой на левичарското списание A-specto. Това обяви на личната си страница във фейсбук  главният редактор Калина Андролова. Тя написа кратко и лаконично: "Закриха A-specto! Наздраве!!!".

Другият стожер на изданието – Петър Волгин бе по-словоохотлив: „Скъпи приятели, през месец юли ще излезе последният брой на списание A-specto. През всичкото време на своето съществуване списанието се ръководеше от една основна идея - да се противопоставя на господстващите неолиберални, глобалистки и американоцентрични възгледи за света. Смятахме и продължаваме да смятаме, че няма по-лошо нещо от еднополюсния свят, че наличието на един-единствен хегемон, колкото и "цивилизован" да ни се представя той, е нещо много лошо. Че това състояние трябва да бъде променено. Дано не ви прозвучи нескромно, но смятам, че за малко повече от четири години успяхме да убедим много хора, че е възможен и един друг свят. Свят, в който американският хегемон може да бъде подлаган на критика. Сега сигурно разбирате кой имаше най-голям интерес от края на A-specto.... В крайна сметка обаче не са толкова важни усилията на едно посолство. Много по-важното е, че в България вече има критична маса хора, които са склонни да се съпротивляват на диктата на посолството. Така че A-specto изпълни мисията си. Основна роля за това изигра главната редакторка Kalina Androlova. Без нейните упоритост и талант A-specto нямаше да направи такъв пробив в българската публичност. Тя събра и ръководеше хората, които направиха такова чудесно списание. Горд съм, че бях част от този екип! Беше страхотно преживяване!”, обяснява неочаквания край  Волгин.

Стартът на A-specto беше през март 2014 г., а негов издател беше "Урманов" ЕООД. Освен главният редактор Калина Андролова, сред основателите му бе и Иво Христов, настоящ шеф на кабинета на президента Румен Радев. A-specto беше крайно русофилско и прокомунистическо издание, което отричаше и воюваше с лидерските позиции на САЩ, ЕС и НАТО в глоблания свят и отстояването на демокрацията. В обществото нескрито се говореше през последните години за  кръга  „A-specto”, който беше и един от двигателите за избора на Румен Радев за президент.

Намеците на Петър Волгин, че A-specto спира да излиза заради едно посолство, визирайки вероятно това на САЩ, са крайно спекулативни и неверни. Те са по-скоро оправдание, отколкото истинската причина за спирането на изданието. Съвсем не е тайна, че в момента в България водещи са не американските, а руските и пропутински кръгове, които се опитват да отблъснат страната от евроатлантическия й избор и да я пренасочат към Русия и Евразия.