Войната в Украйна: всички търсят оръжие

Анне Хьон, Дойче Веле

2021 година не беше добра за икономиката. Тя ще се запомни с липсата на работна ръка, с пандемията и нарушените вериги за доставки на стоките. Един от секторите, които продължиха да растат през тази кризисна година, бе оръжейният, показва последното проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI). 

Въпреки всички трудности в света, 100-те най-големи оръжейни производители са спечелили общо 592 млрд. долара през 2021 година. Това е увеличение от почти 2% на годишна база. Лъвският дял в този бизнес традиционно се държи от САЩ. На американските производители на оръжие се падат половината от световните продажби. Съединените щати са първи в списъка на 100-те най-големи компании още от самото му създаване през 2015 година.

Въпреки това, продажбите в самата Северна Америка отбелязват леко понижение през 2021 година. Сяо Лян, един от авторите на последния доклад за оръжейната търговия на SIPRI, вижда причината за това в продължителната пандемия от Ковид и все още невъзстановилата се напълно икономика. "Проблемите, причинени от нарушените вериги за доставки, засегнаха най-тежко американските компании", посочва той. Инфлацията в САЩ също е оказала влияние.

Търсенето на оръжия в Европа се увеличава

За разлика от тях, продажбите в Европа са се увеличили с 4,2% през кризисната 2021 година. Докладът на Стокхолмския международен институт за изследване на мира отбелязва още, че агресивната война на Путин срещу Украйна е довела до рязко нарастване в търсенето на оръжия и в Европа, и в САЩ. "Заради изпратените на Украйна оръжия както САЩ, така и Европа са изразходвали голяма част от своите запаси. Сега те трябва да ги попълнят", казва експертът на SIPRI. "Сигурни сме, че ще има повече поръчки, но е твърде рано да се каже със сигурност дали това ще доведе до по-високи приходи още през 2022 година."

В момента германският производител "Рейнметал", например, очаква скок от 30 до 40% на поръчките през 2023 година. Прогнозата се основава на необходимостта от попълване на запасите от бронирани превозни средства, предоставени на Украйна. Оръжейната търговия изобщо не страда от недостиг на поръчки или на паричен ресурс. По-скоро може да става въпрос за нещо други.

Критичният ресурс - времето

Пример за това е поръчката на Вашингтон за противотанкови ракети "Джавелин". До края на октомври 2022 г. САЩ са доставили на Украйна 8500 от тях. Между 3 и 4 години ще са необходими, за да се произведе съответният брой ракети, които да попълнят запасите на САЩ.

Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-належащ става въпросът за количеството оръжия, които Западът изпраща на Украйна.  "Става дума за това да се намери баланс между собствените им нужди и подкрепата за Украйна. В същото време знаем, че запасите са на изчерпване и те трябва да се попълнят."

Агресивната война на Путин накара някои страни от ЕС сериозно да се превъоръжават. Полша иска да удвои броя на войниците си в рамките на пет години, Финландия укрепва своята въздушна отбрана, Гърция, Франция и Италия купуват ново оръжие за милиарди. А малко след началото на войната германският канцлер Олаф Шолц обявяви 100 милиарда евро извънредни средства за Бундесвера.

Руските компании в застой?

А какво става в самата Русия? Руската оръжейна промишленост е нараснала минимално през 2021 година. Това не е някаква особена новина, смята Сяо Лян. Според SIPRI една от причините за това е разпоредбата на руското правителство от 2016 г. за увеличаване на гражданското производство.

Но нахлуването в Украйна вероятно ще обърне тази тенденция, смята експертът, тъй като отбранителните компании ще са принудени да подкрепят военните усилия на Кремъл. В момента икономическите санкции, наложени от западните страни, не позволяват на Русия да внася чипове и полупроводници без ограничения. Тези компоненти са спешно необходими за оръжейното производство, включително и за производството на ракети и танкове.

Близкият изток и Китай напредват в производството на оръжие

Пет компании, базирани в Близкия Изток, са имали най-висок темп на растеж в сравнение с фирмите от останалите региони в Топ 100 за 2021 година. Китай също продължава да набира скорост. През последните години Пекин се е превърнал във втория най-голям производител на оръжие в света. Страната се стреми да произвежда самостоятелно основните категории оръжия. Между 2017 г. и 2021 г.  и Китай, подобно на Индия, Египет и Алжир, е получавал по-голямата част от въоръжението си от Русия. Все още не може да се каже как точно агресивната война в Украйна ще повлияе върху това, коментира съавторът на доклада на SIPRI Сяо Лян.