Али Ахмети: "Вреди" и Арбен Таравари са декларирали да не участват в правителство без конституционни промени

Днес се проведе първият кръг от преговорите между ВМРО-ДПМНЕ и "Вреди"

Али Ахмети

Али Ахмети

Коалицията "Вреди" е подписала декларация, в която уверява, че ще управлява заедно само с онези политически партии, които ще подкрепят промените в македонската конституция.

Това заяви лидерът на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети, предаде репортер на БГНЕС.

"Вреди", начело с Арбен Таравари, обединява досегашната албанска опозиция. Коалицията води преговори за съвместно управление с ВМРО-ДПМНЕ, която спечели убедително парламентарните избори. Формацията на Християн Мицкоски, особено по време на предизборната кампания, следва твърдо антибългарска политическа линия и определя конституционните промени за "български диктат".

Али Ахмети посочи, че декларацията е подписана на 13-ти януари тази година от председателите на всички албански партии в РС Македония.

В нея се посочва, че "началото на преговорите с Европейския съюз (ЕС) носи стратегически и значителни ползи за Северна Македония". Подписалите я се "обединяват с единен глас, за да отговорят на спешната нужда от разрешаване и стабилност в страната".

„Ние, долуподписаните политически партии, имайки предвид състоянието на държавата, и задължението, което имаме към гражданите, се чувстваме длъжни да декларираме, че сме напълно решени, сега и в бъдеще да си сътрудничим и да управляваме заедно само с тези политически партии, които са съгласни да подкрепят конституционните промени като условие за продължаване на процеса на интеграция на страната в ЕС. Подписи на представители на партията (подредени по азбучен ред): Арбен Таравари, Африм Гаши, Али Ахмети, Билал Касами и Изет Меджити“, гласи документът, прочетен от Ахмети на пресконференция днес.

Днес, 12 май, се проведе първият кръг от преговорите между ВМРО-ДПМНЕ и "Вреди". Двете страни обявиха, че са се договорили за общите принципи на бъдещото правителство, което ще се основава на три постулата: европейска интеграция, ускорено икономическо развитие, борбата с престъпността и корупцията и върховенството на закона.

Партиите ще сформират работни групи, които ще продължат преговорите. (БГНЕС)