Вучич обвини Запада, че не закриля сърбите в Косово

"Не очаквам реакция, защото ще кажат, че това е борба с корупцията и престъпността"

Сърбия е загубила надежда за адекватен отговор от страна на Запада на притесненията сред сърбите в Косово. Това заяви сръбският президент Александър Вучич.

"Не очаквам никаква реакция, защото там ще кажат, че това е борба с корупцията и престъпността. Всъщност целта им е да прочистят южните части на Косово и Метохия от сръбско присъствие. Очакваме ли някаква реакция от страна на Запада? Отдавна не сме толкова наивни, че да очакваме някой на Запад да каже нещо срещу потисничеството на сърбите в Косово и Метохия", каза сръбският лидер. "Утре, 17 март, е годишнината от погрома на сърбите. Минаха 18 години, а вижте, кой за това време е подведен под отговорност и кой не е за разрушаването на нашите светилища, убийствата и прогонването на нашите хора", посочи президентът.

Днес сутринта въоръжени полицейски спецчасти на косовската полиция нахлуха в сръбски домове и административни сгради в сръбски селища в южната част на автономната област, съобщи ръководителят на Службата на сръбския кабинет за Косово Петър Петкович. Според Петкович полицаите са извършили претърсване на къщи и са блокирали работата на общината. Ръководителят на Службата смята, че тези действия са били предприети в деня преди годишнината от сръбския погром в Косово през 2004 г. с цел сплашване на сръбското население. Политикът припомни, че предишната подобна акция се е състояла в навечерието на православната Коледа - главния празник на православните сърби.

По-рано Петкович заяви, че броят на нападенията срещу сърби в Косово се е увеличил с 50%. Косовските сепаратисти, според него, използват тактиката на "дребния терор" срещу сръбското население в провинцията. В Космет постоянно се регистрират актове на агресия срещу сръбското население, включително нападения над къщи и медицински центрове, палежи, кражби на добитък и оборудване и побоища. Според съобщения в сръбските медии, албански младежи нападат сръбски жени, които се разхождат с децата си, замерят с камъни сръбски поклонници, дошли да се поклонят в местните светилища, и нападат православни свещеници. /БГНЕС