Богослови обявиха 36 за православни талибани, сочат Гавраил и Данаил за техни водачи, искат Синодът да се очисти от покварата им

Тези хора разпространяват русофилия и фанатизъм

Богословите от Doxologia Infonews публикуваха свой призив до патриарх Неофит и Св. Синов да прочистят Църквата от православните табилани.  „Трябва  да се  вземат крайни мерки срещу тези хора, които разпространяват русофилия и фанатизъм в поместната ни Църква – независимо дали са миряни, богослови, клирици или Архиереи. Защото, ако Синодът не го направи, след 10–15 години няма да има почти никакво паство, защото хората масово не желаят да се черкуват точно поради тези причини”, се казва в позицията им, публикувана в едноименното издание doxologiainfonews.com. То е сочено като близко до пловдивския владика Николай.
За сега инициаторите на призива са посочили конкретно имената на 36 българи, които са обвинени в православно талибанство. Обединяващо между повечето от тях е, че публично са заявявали почитта и любовта си (само) към Високопреосвещените Митрополити Ловчански г-н Гавриил и Видински г-н Даниил.

Богословите от  Doxologia Infonews дават и

определение за православни талибани:

„Това са религиозни фанатици и фундаменталисти, наричани още и неразумни зилоти; хора крайни в своите възгледи. Това са хора, които са обхванати от неразумна ревност. Те, работейки уж за славата на Бога, нарушават закона за любовта към ближните. А ако любов нямаме, нищо не сме. Православните талибани молят Бога да хвърли огън от небето и да изгори всички, които не приемат техните убеждения и принципи. Православните талибани се отличават с омраза към еретиците, сектантите, либералите, демократите, хомосексуалистите, вкл. и срещу православните християни, които не отговарят на техните фанатични възгледи и пр. – с две думи срещу всички хора на земята. Отличават се и със завист и гняв, с ирационална настойчивост в защита на своите убеждения.
 Най-често православните талибани са: националисти, патриоти, разколници, хора с крайнодесни и крайнолеви идеи, русофили, фашисти, комунисти, нацисти, прикрити и незадоволени, а оттам и злобни хомосексуалисти, бивши сектанти, старокалендарци, и прочие маргинални групи в обществото, които не могат да живеят в демократичен ред и спокойно в Православната Църква. Православните талибани работят против мира, любовта и съборността в Църквата”.

Бунтарите от  Doxologia Infonews настояват още Българската Патриаршия най-после да реши проблема с благословението от Блаженопочившия наш Патриарх Максим за служение по стар стил в диоцеза на БПЦ. Спорд тях старостилните групи в България разпространяват масово стария календар, облечен във фанатизъм и омраза срещу всички, които служат и се черкуват по новоюлианския календар (нов стил, нов календар). Също разпространяват хули срещу БПЦ и Синода. „Ние сме ставали свидетели на това как старостилци (православни талибани) след края на богослужение по новия стил причакват миряните и започват да им говорят, че ако се черкуват по новия стил ще горят в ада, че новият стил не бил благословен и пр. Изискваме Свещеният Синод да сложи край на всичко това! През 1968 г. щом нашата поместна Църква е решила да приеме новоюлианския календар, всички от Архиереи до миряни са длъжни да служат и да се черкуват по календара, приет в поместната ни Църква”, казва още от Doxologia Infonews.

СПИСЪК С ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕКТАТА „ПРАВОСЛАВНИ ТАЛИБАНИ В БЪЛГАРИЯ“

1. Александър Сандев;
2. Василианна Мерхеб;
3. Невен Димитров;
4. Антон Желев;
5. Архимандрит Емилиан;
6. Васил Михайлов;
7. Съби Гаджов;
8. Филип Витанов;
9. Галя Тодорова;
10. Веско Василев;
11. Десислава Панайотова – ръководител „Проекти“ към Културно-просветния отдел на БПЦ;
12. Димитър Митев;
13. Евлогия Ангелова;
14. Кристина Александрова;
15. Ловчанска Митрополия;
16. Свещеник Божидар Главев и презвитера Десислава Главева;
17. Лъчезар Величков;
18. Людмил Младенов;
19. Мария Митева;
20. Наташа Войкина;
21. Никола Бонев;
22. Николай Сосеров;
23. Нина Александрова;
24. Оля Теодорова;
25. Петър Акалийски;
26. гл. ас. д-р Росен Русанов – преподавател в Православния Богословски факултет, катедра „Историческо и практическо богословие“ във Великотърновския университет;
27. Свещеник Валентин Георгиев;
28. Свещеник Кирил Тошев;
29. Свещеник Михаил Тенев Михалев;
30. Свещеник Стоян Бербатов;
31. Пламен Субашов;
32. Татяна Колева;
33. Тодор Спасов;
34. Красимира Узунова;
35. Иво Христов;
36. Борислав Плеснев;