Грузинската църква отказа да участва на руския заговор в Аман срещу Украинската православна църква и Вартоломей

Патриарх Илия Втори

Патриарх Илия Втори

Грузинският патриарх Илия Втори в официално писмо до Йерусалимския патриарх Теофил Трети отказва участие на грузинската Църква на срещата в Аман, съобщава днес orthodoxia.info. Тя беше инициирана от Теофил Трети при срещата му с Путин през ноември миналата година. Целта е духовните предстоятели да припознаят правото на Руската църква върху каноничната територия на Украйна. Срещата е предвидена за 25 и 26 февруари. 
Патриарх Илия изтъква в писмото си, че е добре предстоятелите на православни църкви да се събират, но това да става по инициатива и организация на Вселенския патриарх. Така еднозначно дава знак, че  Грузия няма да участва в заговора срещу новата Украинска църква и патриарх Вартоломей, който и връчи томос за автокефалия. 

Припомняме, че през есента на миналата година патриарх Кирил Гундяев благослови руски военни части и изпрати руски свещеници в Южна Осетия и Абхазия, които са грузински диоцез и в които кремълски военнослужещи извършиха убийства на грузински свещеници.

Оказа се, че в сложната ситуация около срещата в Аман и признаването на новата църква в Украйна, единствената Църква от всичките 15 православни, която остава без официална позиция е родната Църква на патриарх Неофит.