С полет от Истанбул Антоний пристига в Скопие - ще строява македонските попове срещу Вселенската патриаршия и за вярност към Москва

Митрополит Антоний

Митрополит Антоний

Днес в 10,30 македонско време се очаква да започне тайнствената визита на митрополит Антоний - втория човек в Московската патриаршия, който е и дясна ръка на путиновия патриарх Кирил. Това е поредната руска хибридна провокация, прикрита под расо, насочена срещу единството на православието, целяща да задържи македонското духовенство и вярващите в орбитата на Москва и Белград.

Според източници на Faktor.bg Антоний трябва да пристигне със самолет от Истанбул. Руският гост ще бъде посрещнат в Архиепископията в Скопие от архиепископ Стефан, който с една група владици продължава да крепи московското влияние в Северна Македония.

Според български митрополит, македонският владика Петар Преспанско-пелагониски се хвалел пред събратята си, че той е главният организатор на посещението на Антоний. Но без съмнение и владиците Стефан и Тимотей имат интерес от тази среща с пратеника на Москва. Владиката Петър се слави като ретрограден духовник, пазител на югославските догми от времето на комунизма. Биографията му на духовник е свързана от години и със сръбските тайни служби.

Целта на визитата на Антоний, която и до днес не е официално обявена и потвърдена, е

да постигне сговор с Руската, Сръбската и Българскита църкви срещу Вселенската Патриаршия

Идеята е да се опази руското панславистко влияние на Балканите и да се блокира процесът Северна Македония да получи каноничен Томос за независима църква от Вселенската патриаршия и Вартоломей. Според пропагандата на московските владици в Македония фалшивият Томос, който наскоро им даде Сръбската църква, бил достатъчен.

Припомняме, че в началото на декември миналата година Антоний предприе подобно дипломатическа совалка до Скопие и София, и успя да нареди на българския Синод да признае неканоничния сръбски Томос.

От края на ноември миналата година патриарх Кирил обяви архимандрит Васиан Змеев - предстоятел на Руското Подворие за България, да отговаря и за Северна Македония. Васиан е отпътувал от София и ще участва в срещите на Антоний в Скопие.