Св. Синод се готви "да благослови” с Позиция махането на „Вяра и общество” и Горан Благоев от БНТ

Светия синод на БПЦ готви специална позиция, с която да подкрепи намеренията на генералния директор на БНТ да свали от ефира на обществената телевизия предаването „Вяра и общество” и отстраняването на водещия Горан Благоев. Това става ясно от разпратена до всички владици проект на синодална Позиция, която бе предоставена на Faktor.bg от източници в патриаршията. Тя е предложена от Средно и Заподно-европейнския митрополит Антоний и е изцяло в подкрепа на действията на шефа на БНТ Емил Кошлуков. Писмото е разпратено  от главния секретар на Синода Герасим, а мнение трябва да изложат всички митрополити по телефона или чрез имейл, защото заседание на Синода ще има чак през септември.

По неофициална информация не всички митрополити са склонни да подкрепят тази  крайна позиция, насочена срещу свободното слово и едно светско предаване в обществената телевизия. Проектът  не внася единство, а компрометира БПЦ и я противопоставя на вярващите. В него е пълно с фактологични правописни грешки, но явно за божите наместници в България това няма значение. Свещеници от Варненска и Ловченска епархии коментират, че са искали да подкрепят предаването и водещия, но са били санкционирани от съответните митрополити, които са ги обработвали по телефоните.

Faktor.bg публикува проекта за Позиция, с който разполага:

Ваше Високопреосвещенство, 
приложено Ви изпращаме проекто-текст на Позиция на Св.Синод относно предаването  по БНТ с водещ Горан Благоев. Във връзка с изслушването на генералния директор на Националната телевизия Емил Кошлуков в СЕМ, Митрополит Антоний изпрати проекто-текст по възникналия казус, с цел да се преостановят всякакви спекулации относно позицията  на Св.Синод във връзка с предаването "Вяра и общество"  .  
Препращам текста на Позицията до Вас с молба  да изкажете Вашето лично мнение (на имейла или по телефона). 
Препоръчваме се на светите Ви молитви и оставаме на Ваше Високопреосвещенство в Христа брат.

† Мелнишки еп. Герасим
Гл. Секретар на Св. Синод

Предложение за Позиция на Св.Синод относно предаването "Вяра и общество" по БНТ

От няколко дни из медийното пространство се вихри изключителна битка "за" и "против" предаването „Вяра и общество“ по БНТ като архиереи на БПЦ-БП считаме за нужно,  да споделим своите наблюдения по въпроса.
Предаването започна своето съществуване в далечната 2006 като неговата цел беше по съвременен начин да представя от една страна религиозно-богослужебния живот на традиционните вероизповедания у нас, а от друга, по достъпен начин да представя учението им. Като традиционно вероизповедание най-много време се отделяше на Православието.  С носталгия си спомняме времето, когато всички очаквахме поредния брой на предаването, защото макар и само 30 мин. от него можеше да се почерпи голяма духовна полза- нещо което радваше всички ни, клирици и миряни. 

За съжаление тази радост много бързо изчезна и обичното ни религиозно-просветно предаване се превърна в един жълт таблоид имаш за цел грубо, чрез подставени лъже-духовници и предварително скалъпени въпроси на зрители,  да руши авторитета на Българската православна църква. От национален ефир тенденциозно бяха злепоставяни архиереи и духовници и бе водена открита пропаганда срещу БПЦ-БП. Стигна се дори до опити да бъдат хулени светци на църквата!  

Неколкократно Св. Синод се обръща първо с молба към водещия на предаването, а после и към ръководството на БНТ да не се използва националния ефир за обслужване на нечии интереси, имащи за цел да оронят авторитета на родната ни православна църква. Гласът на Св. Синод не само, че не бе чут, но и  с още по-голяма сила се  започна пропаганда спрямо църквата от национален ефир. Започна да се дава трибуна на хора, които нямат нищо общо с църквата и псевдо духовници да коментират БПЦ. Не малки са и опитите на самия водещ  Горан Благоев да наложи своето мнение с опити за вмешателство в делата на църквата.  

Убедени сме, че особено в днешното глобално общество има нужда от  предаване с религиозно-образователен характер и неговото място е имено в националната телевизия, а не предаване, което под прикрита външност, чрез тиражиране на откровени неистини, да насажда омраза и ненавист срещу вярата и църквата! 

Именно за това подкрепяме г-н Емил Кошлуков в действията му за отстраняване от ефир на предаването „Вяра и общество“ Убедени сме, че тези действия не са насочени лично срещу г-н Горан Благоев, а първо срещу оронване престижа на най-старата българска телевизия, а имено националната, която винаги се е стремяла да бъде обективна и да не обслужва нечии интереси! Като генерален директор на телевизията господин Кошлуков е длъжен да се грижи имено за това и да оправдава доверието, което му е гласувано. На второ място генералния директор е длъжен да съблюдава да не бъде използван националния ефир за подмолно и непристойно оронване авторитета на институциите в България. Нека не забравяме, че Българската православна църква е една от най-старите институции у нас потрудила се изключително много за запазването на културната и етническата принадлежност на българина!