Лавров нападна Македонската и Украинската църкви, иска да са васали на Руската и Сръбската

В изявлението на дипломата се крие причината БПЦ да протака искането да стане Църква-майка на Македонската

Лавров при представяне на мозайката

Лавров при представяне на мозайката

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Македонската православна църква в политически игри и  разкол, спрямо Сръбската православна църква. Нееднозначно той демонстрира, че Македонската църква няма право на самостоятелност, а трябва да бъде зависима от Сръбската. Същите обвинения бяха отправени и към Църквите на Украйна и Черна гора.

„Днешното събитие символизира духовната, културна близост на нашите народи, на нашите църкви. Струва ми се особено важно да демонстрираме това единство в момент, когато Руската православна църква и Сръбската православна църква са поставени пред големи изпитания. Всички виждаме как се опитват да въвлекат Църквата в политически игри, независимо дали в Украйна, в Черна гора или в Македония. Но православната вяра винаги се е отличавала с това, че ни е давала увереност в това, което нашите енориаши и нашите граждани правят. Уверен съм, че нашата църква ще преодолее тези разколни времена с достойнство, както винаги е било с православните”, посочи първият дипломат на Русия.

 Скандалното изявление  Лавров направи вчера, 22 февруари в Белград при представянето на мозайките на църквата "Св. Сава". Лавров беше на знаково посещение в Сърбия, по случай 180-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Пред него сръбският президент Вучич декларира пълна вярност към Русия и нейния лидер Владимир Путин.

При представянето на мозайката Лавров изтъкна, че Путин лично проявил внимание към този проект, иницииран от сръбския президент Александър Вучич и патриарха на Сръбската православна църква Ириней. „Газпром нефт” пък подпомогнал реализирането му под егидата на Московския международен фонд, подпомогнат от ЮНЕСКО. Въпросният фонд пък се управлява от З. Церетели, известен като личния скулптор на руския президент. Същият Церетели се опита преди година да пробута на Свищов чрез български русофили и путинофили свой осем метров паметник на император Александър II . Проектът им обаче се провали, защото срещна мощна обществена съпротива.

Години наред Църквите на Македония и Украйна се опитват да постигнат независимост. Македонската дори поиска пред три месеца Българската да и стане Църква-майка, но вместо да предприемат бързо необходимите действия, българските клирици размотават неоснователно проблема, сякаш търсят повод да не изпълнят молбата на македонските си братя. Големият проблем в България е, че Църквата е пленена от руски лобита, които прокарват заробващите православни политики на Московската патриаршия. Така БПЦ няма да може да изпълни историческата си мисия - да стане Майка на Македонската църква.