Военният министър обяви неутралитет, България няма пряко да се намесва при конфликт между Русия и Украйна

Стефан Янев отрече да има конфликт между него и премиера Петков по темата за разполагането на сили на Алианса на наша територия

Стефан Янев

Стефан Янев

България като пълноправен член на НАТО е заявила своята позиция, че няма пряко да се намесва в конфликта между Русия и Украйна. Това обяви тази вечер военният министър Стефан Янев.

"Има основания за тревога от ситуацията в Украйна. Чувайки думата „война“ търсим онези последствия, от които хората страдат. Никой не я иска, но тя се случва. Нашата отговорност в такава ситуация е да вземем адекватни мерки и да бъдем подготвени за всички последици", каза министърът на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Българската армия е призвана да подготвя свои сили и прави планове, за да осигури суверенитета и териториалната цялост на страната. Българските военни сили се подготвят за всички възможни сценарии, дори ако военните действия са близо до нашата граница“, подчерта военният министър.

„България като пълноправен член на НАТО е заявила своята позиция, че няма пряко да се намесва в един такъв конфликт. Въпреки позицията, че Русия не ни застрашава, може да има други последствия от конфликт, близо до границата ни. НАТО има своя политика и държи да бъде подготвен за всякаква ситуация, в това число и България, като негов член“, обясни министър Янев.

„Ние трябва да сме наясно и да заявим на българските граждани, че решенията за това какъв тип войски ще бъдат разположени на наша територия е национално наше решение. Моята цел като министър на отбраната е да се чувстваме българофили“, изтъкна той.

Янев отрече да има конфликт между него и премиера Петков по отношение на разполагането на сили на НАТО на наша територия. „В разговор с него в Министерски съвет съм аргументирал решението си. До срещата на министрите на отбраната през февруари ние трябва да имаме позиция по отношение на кризата в Украйна. Разглеждаме три сценария“, разясни още Стефан Янев.

Относно развитието на военната инфраструктура, Стефан Янев заяви, че всеки мост може да се използва за военни цели, а инвестициите в инфраструктура е добра идея, но трябва да се има предвид нивото на модернизация на българската армия.

"Недофинансирането на способностите на армията е значително през последните години, така че трудно може да се мисли в момента за създаването на нова военна инфраструктура", добави той.

Според него президентът Радев и в момента е добър лобист за въоръжените сили и тяхното развитие.

"Ние трябва да инвестираме в преворъжаването и превръщането на армията ни в адекватна на нивото на нашите партньори. 2% от БВП за отбрана е планирано да се стигне до 2024 година. Търсим баланс между спешната нужда и възможностите на държавата. Продължаваме разговори за бюджета и търсим допълнителни средства за модернизацията на сухопътните войски - те са гръбнака на Българската армия", смятат военният министър.

Той заяви, че не може да се каже, че тази година ще купуваме бронирани бойни машини, защото още няма договор.