Явор Божанков: Преди да сдаде властта, Радев похарчи 4 млрд. лева за 4 дни

Президентът излезе по време на химна, за да ни блъска още малко пред медиите, заяви депутатът от ПП-ДБ

Явор Божанков

Явор Божанков

"Гласувах с абсолютна убеденост за наш кабинет, в наш мандат, за наш премиер – Денков. Това искахме от самото начало. Ние казахме, че пред България друг път няма. Това е програмата, това са националните приоритети. Около това трябва да търсим съгласие. И това се случи".

Това заяви по Нова телевизия депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков.

По думите му няма никаква вътрешна колизия заради присъствието на Мария Габриел като вицепремиер от ГЕРБ в състава на кабинета.

„Това е вицепремиер, който е бил еврокомисар и има добри позиции в ЕНП, които са доминиращи в Европа. Ако преследваме външнополитическите цели за влизане в Шенген и еврозоната – е имаме нужда от ези позиции и експертиза”.

„Вчера ни атакуваха брутално. Президентът излезе по време на химна, за да ни блъска още малко пред медиите. Това е същият президент, който постоянно казва, че редовен кабинет трябва да има. Атакуваха ни и БСП, които казваха същото. Те получаваха няколко пъти мандат и знаят колко е трудно и как самите те не успяха да го реализират. ИТН също хвърлиха камък макар че също носят вина да сме в тази спирала от избори. Сякаш всички искаха редовен кабинет, а вчера атаката бе по самата идея да има редовно правителство. Нямаше дебат в зала по състава и програмата”, подчерта народният представител.

Той коментира и подкрепата на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ за кабинета.

 „Това не е поискана подкрепа. Кабинетът щеше да бъде избран със и без тези два гласа. Те са решили да гласуват така и подчертаха, че става въпрос за  тяхната подкрепа за конституционна реформа. Ние такава ще търсим подкрепа и от БСП, и от ИТН. ДПС имат такава готовност, защото имат готов проект от предишни НС”.

"Приоритетите на правителството ни са заявени- започваме със съставянето на нов бюджет. Румен Радев преди да сдаде служебната власт похарчи 4 млрд. лева за 4 дни за разплащане на пътни фирми. Това е огромен скандал и абсолютно недопустимо - да ни поставя пред свършен факт", каза още той.

Божанков обаче похвали служебните министри, които са работили за правосъдната реформа и еврозоната.