Йоав Галант не изключва отварянето на втори фронт - с Ливан

Йоав Галант

Йоав Галант

Въпреки нарастващия натиск от страна на САЩ върху Израел да "овладее" войната в Газа, министърът на отбраната на Израел Йоав Галант сега предполага, че силите на страната му скоро могат да отворят втори фронт на север, за да изтласкат подкрепяната от Иран "Хизбула" далеч от границата с Ливан, пише Politico.

Говорейки пред кметове и общински шефове от северната част на Израел, Галант каза, че правителството няма да насърчи около 80 000 жители, евакуирани от северните общности близо до границата с Ливан, да се завърнат у дома, преди "Хизбула" да бъде прогонена отвъд река Литани в Южен Ливан.

Постоянният страх на северните общности е, че те са изложени на сериозен риск от ракетни атаки и нахлувания от "Хизбула".

В коментари, цитирани от Times of Israel и Haaretz, Галант каза на среща в Нахария, най-северния крайбрежен град в Израел, че правителството се надява да отблъсне "Хизбула" чрез дипломатически средства, но ако това се провали, ще "действа с всички средства на негово разположение", включително военни действия.