Йончева се включи в атаката срещу Борисов с интервю в „Ел Периодико“

Елена Йончева

Елена Йончева

Каталунското издание „Ел Периодико“ вече има цяла поредица от статии, посветена на България, българския министър-председател Бойко Борисов и „къщата в Барселона“, която той отрича да има. Последната „добавка“ по темата е интервю с Елена Йончева, която заявила, че случаят „представя изключително обезпокояващи факти“. „Обезпокояващите факти“ обаче се припокриват 1:1 с нейно „разследване“ отпреди година, нито дума от което не беше доказана.

„Ел Периодико“ се хвалят, че материалът им за Борисов предизвикал буря в България. Темата наистина има широк отзвук в страната ни, но бомбастичните новини не успяха да пробият в други медии – нито в Испания, нито в Европа. Причината естествено е липсата на достатъчно достоверност, която да бъде подхваната от западната преса.

Ако наистина имаше доказателства за подобен скандал с премиер, нямаше само руската ТАСС да публикува новината на каталунския вестник. Роящите се статии по темата в „Ел Периодико“ се припокриват с вчерашните думи на премиера, че не става въпрос за единична публикация, а за поръчани цяла серия от материали, които ще излизат няколко дни.

В публикуваното късно снощи интервю с Елена Йончева, тя говори за предполагаемата връзка на премиера с модела Борислава Йовчева. Според евродепутатката испанското правосъдие можело да „даде светлина“ по темата. Тя разказва и как на 20 май 2019 г. изпратила доклад до българския главен прокурор с искане да отвори разследване по същия случай.

„Не получих отговор. Платих висока цена за това“, казва Йончева. А платената от нея „висока цена“ може би е няколкогодишният мандат на висока заплата като евродепутат в Брюксел.