Хирургът, оперирал бебе по време на атаката срещу Охматдит: За Русия децата нямат значение

"Ударната вълна ни събори"

Ихор Колодка, снимка - скрийншот, БНТ

Ихор Колодка, снимка - скрийншот, БНТ

Ихор Колодка е на 30 години. Хирург е в ударената от руска ракета детска болница в Киев. В момента на попадението в болницата "Охматдит", хирургът и екипът му - още четирима души, оперират петмесечно бебе. Започват работа преди сигнала за въздушна тревога, предаде БНТ.

"Бяхме по средата на операция, когато чухме експлозията. Стъклата се строшиха и ударната вълна ни събори. Аз бях под масата, колегите ми - сестрата и анестезиологът, върху скрина, а той избутан до стената. В повечето случаи слизаме в бомбоубежището, но този път операцията вече беше започнала. Трябваше да продължим, за да спасим детето." – разказва Ихор Колодка.

Петмесечният пациент е невредим, вързан е за операционната маса. Въпреки, че са ранени, въпреки потрошените прозорци и съсипаната апаратура, 30-годишният Ихор и колегите му довършват започнатото.

"Слава Богу, детето не беше ранено. Загърнахме го в стерилни подложки. Колегата беше с гръб към прозореца и имаше шрапнел в гърба. Затова и детето е невредимо. Шегувахме се, че той пое удара с гърба си, а аз - с лицето си." – казва той.

След като се уверява, че детето е добре и в безопасност, Ихор вади парчето стъкло от лицето си... и излиза да помага на колегите си.

"Понеже бяхме спрели кървенето, излязох навън, за да помогна на ранените и в разчистването след ракетната атака... Мисля, че това е мисленето на нормален, здрав човек - да помогне, като се има предвид, че това е нашият дом. То е като да почистваш собствената си къща." - смята хирургът.

След цял ден в болницата, Ихор се прибира у дома, само за да разбере, че няма ток и топла вода. Причината - руските атаки от последните месеци са разрушили до голяма степен украинската енергийна система и се налага режим.

"Сега вече нямаме съмнение, че за Русия децата нямат никакво значение... но е хубаво да видиш колко единни са украинците", казва Ихор.