Зафиров: Ръководството на БСП има подкрепата на 90% от членовете

"Пряката намеса на президента е факт"

Атанас Зафиров

Атанас Зафиров

Това ръководство на БСП има подкрепата на 90% от ръководните органи на партията - Национален съвет, конгрес, както огромната подкрепа на над 90% от партийната маса. Това заяви пред БНТ Атанас Зафиров, заместник-председател на ИБ на БСП по повод на думите на президента, че има разрив между ръководството на партията и левите избиратели.

"Пряката намеса на президента е факт и последният състав на служебното правителство потвърди една тенденция - на ръководни позиции в управлението да се поставят хора от т.нар. вътрешна опозиция или от тези по-малко от 10 процента в партията. Това е взимане на страна в един чисто вътрешен процес." - каза Атанас Зафиров.

Той смята, че БСП няма да има отлив на избиратели, защото поведението на БСП в последните 6 месеца е доказало, че е "партия в прогрес, развитие, която заслужава доверието на всички лявомислещи хора в страната".

За това, че Крум Зарков не е обсъждан като водач на червените листи, Зафиров отбеляза, че няма как министър от служебното правителство да участва в парламентарни листи на предсрочни парламентарни избори, при положение, че задача на правителството е да осигури честността и безпроблемното протичане на вота.

По думите му, самият факт, че те са приели да участват в служебен кабинет, ги изключва от парламентарната надпревара. Има и друг въпрос - как тези хора, като членове на една партия, ще се включат в кампанията, те не са поискали съгласието от Националния съвет, каза още Зафиров,  

За изборите левицата запазва формата "БСП за България", като две от партиите отпадат - Комунистическата партия на България и партия "Нова зора".

Зафиров прогнозира, че ще са тежки избори, защото не са прекратени порочните практики за купуване на гласове и това изкривява вота. Той изрази съжаление, че машинното гласуване ще спре много избиратели да упражнят правото си на вот - предимно възрастните хора. Смята, че ще има много ниска избирателна активност и не вярва, че една партия ще има пълно мнозинство в следващия парламент.