Запорожката АЕЦ е под контрола на кадировци, няколко служители са убити

Възможно е хората на Кадиров да упражнят шантаж

 Запорожката АЕЦ е превзета от кадировци (войници, контролирани от чеченския лидер Рамзан Кадиров, приближен до Владимир Путин – б.р.), затова не е известно какво ще стане с централата и дали те няма да се опитат да упражняват шантаж, съобщи агенция „Укринформ“ с позоваване на украинския депутат Давид Арахамия.

„Сега тези ядрени обекти, граждански атомни обекти, се управляват от т. нар. кадировци, чеченски бойци. Те са убили служители, които са обучавани в продължение на години, десетки години – хора, които отговарят за безопасността. От вчера през нощта, от три часа през нощта, когато започна атаката срещу тези обекти, се опитваме да обясним на цялата международна общност, че даже Русия не може да гарантира какво е в главите на тези чеченски бойци. Те могат после да шантажират и Русия – дайте независимост на Чечня или ще стане еди какво си.“ – коментира депутатът.  

Арахамия е член на украинската делегация в преговорите с Русия, той е и председател на парламентарната група на партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа".

По думите му, централата фактически е в ръцете на терористична групировка.

На преговорите украинската страна е предлагала да се създаде зона без полети в радиус от 30 километра от атомните централи и да не достига артилерийски огън до ядрените обекти, но руските военни засега не са приели предложението.