Заради случаите „Навални”, „Гебрев” и „Скрипал” България внимателно трябва да преосмисли позицията си към Русия

Даниел Смилов

Даниел Смилов

"Става дума за фарс, но също и за трагедия (арестът на Алексей Навални в Русия - б.ред.). Човек, който са се опитали да го убият, при завръщането му в родината му го арестуват с много спорни мотиви, за които ще кажа няколко думи. И на всичкото отгоре се разиграва такъв цирк със смяна на летищата. Аз не знам точната интерпретация каква е, но на мен ми се струва, че просто властите са искали да избегнат струпването на много хора на Внуково, и така посрещането на Навални от мнозинство хора като герой". Това заяви политическият анализатор Даниел Смилов пред "Фокус"

"Затова са го прехвърлили на друго летище. Общо взето това са похвати на автократични режими, познати ни в България от преди 10 ноември, преди 1989 година. Но защо актът на Навални всъщност е доста важен – това връщане, което от персонална гледна точка може да му коства много, това е много рисков акт. Но всъщност политическият смисъл на този акт е много силен. Той от една страна е отправен най-вече към хората, вътре в Русия, и той им показва, че автокритичен режим се бори с кураж. Дава пример така да се каже. Аз съм сигурен, че доста млади хора са силно впечатлени от начина, по който Навални се държи и смелостта, която показва. Другото, за което е важно, и тук вече и България, разбира се, е замесена бих казал, е, че Западът: Европейският съюз, САЩ, няма как да не реагират на един такъв акт на безконтролна власт, която се е самозабравила, и която се разправя със своите политически противници. То самото отравяне също беше достатъчно скандално, но сега и арестуване без реални законови основания добавя и прави вече скандалът тежък и международен. Между другото, това, за което Навални е арестуван, че той не е спазил условията, под които е пуснат под гаранция за едно обвинение в измама от 2014 година, по което Европейският съд по правата на човека се произнесе 2017 година и каза, че присъдата е необоснована. Всъщност, по едно фалшиво обвинение Навални е осъден, най-вече за да не му се даде възможност да се явява на избори, президентски избори най-вече, и в нарушенията на гаранцията, под която е пуснат, докато всъщност той беше отровен, заради това сега го арестуват и може да го оставят за постоянно в затвора. Така, скалъпени обвинения, те някак си звучат дори абсурдно за всеки, който познава института на правовата държава. Това, което става, е, че всъщност реалното лице на властта в Русия се демонстрира по много ясен начин с тези действия. Русия не е съвсем завършена диктатура, но тя на практика е автокрация, която се крие под фасадата на някакви демократични процедури", заяви Смилов. 

"Първото, което ми се струва, че е важно като послание за нас, е да видят българите естеството на този режим, как се упражнява властта. И понеже в страната има доста хора, които са привърженици на Путин, все пак те и дължат и някакъв отговор – как може човек да подкрепя режим, който е репресивен, автократичен? На второ място, трябва да се заимслим още веднъж и за официалната политика на България по отношение на Русия. Ако си спомняте 2018 година когато стана скандалът със Скрипал, България беше на практика единствената страна в Европейския съюз, която толкова категорично зае руската позиция, и всъщност и отказа да приеме аргументите на Великобритания, която е наш съюзник, тогава Великобритания все още беше в Европейския съюз. Та такъв тип амбивалентно отношение, и то към актове, които са еднозначно осъдими, както отравянето на Скрипал, така и това, което става срещу Навални, са безобразия, които трябва да бъдат осъдени. И България не може да си позволи да остава в амбивалентна позиция по отношение на такива казуси. Всъщност, ние трябва да осъзнаем, че и ние сме част от този Запад, който трябва да заеме позиция, ние сме част от Европейския съюз, който днес със своите представители на най-високо ниво в Брюксел зае позиция, но аз не съм чул наши политици да се изкажат по тази тема.

Това е добро начало. Но това, което ви казах за амбивалентността на българската позиция по отношение на Русия и на скандалите, с които тя е била ангажирана, си струва да бъде осмислена. И като тръгнем от позицията ни по скандалите, като „Скрипал“, Гебрев тук, на наш терен, на практика ние сме имали сходен скандал с отравяне, пак с участие най-вероятно на руски служби, какво става по този казус – той разнищен ли е, установено ли е какво се е случило точно, България заела ли е някаква позиция по отношение на Русия и руско участие? Всичко това, според мен, потвърждава тезата за неясната българска позиция. И като добавим към това геостратегически залитания на България, като да речем участието ни в руско-турския поток, за който дадохме на практика 3 милиарда без да са много ясни ползите за страната ни и кога тези пари точно ще бъдат върнати, изплатени, и дали ще има печалба от този проект, позицията на България по отношение на Русия, пак казвам, заслужава да бъде осмислена много внимателно", категоричен е Даниел Смилов.