Заради войната ли руснаците пият алкохол като за световно?

През 2022 година продажбите на твърд алкохол в Русия са нараснали. На фона на войната срещу Украйна руснаците пият все повече алкохол, пише "Дойче веле".


На фона на войната в Украйна руснаците са започнали да пият повече твърд алкохол. През 2022 година продажбите на дребно на спиртни напитки (водка, коняк, ром, джин и ликьор) са се увеличили със 7.5% в сравнение с 2021, стигайки до 6.8 литра на глава от населението годишно, информира социологическата агенция Finexperiza.

Да се натровиш с алкохол?

Когато се употребява в големи количества, твърдият алкохол понякога може да причини и смърт. "Не може да се отровите с бира. С вино - много трудно. Това може да се случи само след много консумация на силен алкохол", обяснява пред ДВ Евгений Андреев, началник на Международната лаборатория за изследване на гражданското здраве.


Русия е сред страните с най-висока смъртност, причинена от консумацията на алкохол. По данни на Института за изследване на здравето към Вашингтонския университет спиртните напитки причиняват 19.4 смъртни случая на 100 000 души в Русия.

В Германия този показател е много по-нисък - 7.5. Въпреки че германците всъщност пият повече алкохол. По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2019 средностатистическият германец на възраст над 15 години е изпил 11.9 литра алкохол. В същото време един руски гражданин е изпил 10.5 литра.

Според експерти това до голяма степен се дължи на стандарта на живот на населението, който спада по време на икономически сътресения.

Как се променят алкохолните нагласи на руснаците

От десетте страни с най-много алкохолни натравяния седем са били част от бившия Съветски съюз, обяснява Евгений Андреев.

През 2020 международен екип от изследователи от Висшето училище по икономика и Института за изследване на населението "Макс Планк" установява, че в посткомунистическите страни Беларус, Литва и европейската част на Русия голяма част от мъжете в трудоспособна възраст умират преждевременно именно поради злоупотреба с алкохол.

Прекомерната консумация на алкохол е била разпространена по тези места още по времето на Руската империя. "Пиенето предимно на водка, т.е. разреден етилов алкохол, става популярно от средата на 19-и век", обяснява Андреев.

Начинът, по който се консумира алкохол в Русия, се е променил през последните две десетилетия. През 2000 делът на твърдия алкохол в продажбите на алкохолни напитки на дребно е бил много по-висок - 71%. През 2020 той спада до 43%. Спиртните напитки постепенно са заменени от виното и бирата. От 2003 до 2019 броят на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол, в Русия е намалял наполовина.

Положителната тенденция, която се наблюдава през тези 16 години, е свързана с повишаването на стандарта на живот в този период, смята Евгений Андреев. "За хората вече имаше алтернатива - те си купуваха жилища, свестни коли, ходеха на почивка в чужбина. Хората вече можеха да харчат парите си за друго, не само за алкохол."

Във времена на икономически сътресения и спад на доходите обаче употребата на алкохол се увеличава в целия свят, подчертава експертът. Такъв ръст се е наблюдава в Русия през 1998, 2008 и 2015 година. "Всички тези случаи следват абсолютно еднакъв сценарий", обяснява Вадим Дробиз.

Как войната засили консумацията на алкохол

Подобно нещо се случи и през миналата година. "Рязкото увеличение на обменния курс на долара и еврото доведе до рязко покачване на цените на вносните продукти, което доведе до спад на вноса и увеличаване на производството на местно ниво както на високоалкохолни напитки, така и на вина", обяснява експертът.

Освен това руснаците имат все повече грижи и тревоги. Твърдият алкохол е бил консумиран по-често в опит за справяне с тревожността и стреса, които мнозина са изпитали по време на пандемията, а после и след избухването на войната в Украйна.