Защо Турция иска да въвлече НАТО във войната в Сирия?

Ескалацията в Идлиб вече доведе до значителни загуби, както за сирийските правителствени сили, така и за Турция. В резултат на това Анкара се обърна за помощ към НАТО. Но досега съюзът е предоставял само морална подкрепа в конфликта и дори не обмисля възможността да окаже военна помощ на Турция. Това поставя Ердоган в затруднено положение - защото провалът в Сирия ще засегне сериозно неговото политическо бъдеще, пише руският вестник ”Взгляд“.

Анкара чака подкрепа от НАТО във връзка със ситуацията в сирийската провинция Идлиб, където правителството на президента на Сирия Башар Асад води своята офанзива. Искането бе изразено по-рано от официалния представител на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) в Турция Омер Челик. Досега алиансът предоставяше на Анкара само вербална подкрепа. На 11 февруари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази загриженост за настъплението на сирийската армия в Идлиб и призова силите на Башар Асад и "Русия, която подкрепя Асад“ да прекратят атаките.

Въпросът за Идлиб ще бъде обсъден на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която ще бъде открита в на 12 февруари, както заяви по-рано Столтенберг. Впрочем си струва да се отбележи, че ден преди това заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че московските и американските военни са в контакт по всички въпроси на ситуацията в Сирия, и положението в провинция Идлиб не отпада от тези дискусии.

Ескалацията настъпи, след като сирийските правителствени сили нападнаха турски наблюдателен пункт в град Тафтаназ в източната част на Идлиб. В резултат на това петима турски войници загинаха, а пет други бяха ранени, според турското министерство на отбраната. След това турската армия отстъпи. Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган заяви, че 76 сирийски войници са станали жертва на последвалия отговор на турските военни.

Освен това на 11 февруари стана известно, че въоръжената опозиция в Идлиб, която се ползва с подкрепата на Турция, е свалила вертолет Ми-8 на сирийската армия, както съобщиха турските медии. Сирийската страна от своя страна съобщи, че правителствената армия е изчистила изцяло от сили на опозицията стратегическата магистрала Дамаск - Алепо. Това е основната, дълга 432 км, транспортна артерия, свързваща Дамаск с индустриалните зони в северна Сирия.

Наред с обявяването на апел към НАТО, Анкара заяви пред Москва че е нужно тя да направи нещо, за да спре „атаките на Асад върху турски наблюдателни пунктове“ в Идлиб. В същото време, от зоната за сигурност в Северна Сирия, в която трябва да патрулират съвместно руски и турски части, има съобщения, че турците не изпълняват своите задължения. Във вторник руската военна полиция патрулира за трети път в рамките на последните седем дни без представители на Турция.

Преди седмица се проведе телефонен разговор между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Лидерите изразиха "загриженост относно влошаването на ситуацията в зоната на деескалация в Идлиб". На възобновените на 10 февруари преговори обаче представителите на Русия и Турция в Анкара не можаха да постигнат споразумение. А ден по-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че все още не е планирана среща между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган, макар и не толкова открито, се опитва да реализира грандоманските амбиции на Турция, заяви Семен Багдасаров, директор на Центъра за изследване на Близкия Изток и Централна Азия. Фактът, че той настоява НАТО да се присъедини към действията на турците в Идлиб - на суверенната територия на друга държава, Сирия - подсказва, че Анкара вижда северната част на Сирия като свое владение. 

„Ердоган иска да завземе Алепо, това е очевидно“, каза Багдасаров пред вестник „Взгляд“. 

„Турският лидер е умен политик с имперски амбиции, трябва да му се признае това. Алепо, след Константинопол (Истанбул) е вторият по големина град в Османската империя. Турците все още го смятат за свой. И сега Ердоган наистина иска да вземе контрола над този град", каза още той. 

Според експерта Ердоган иска да плаши Русия със заплахата от намеса на НАТО и така да наложи плана си. Но освен това Багдасаров вярва и че "Ердоган използва и Русия, и САЩ, всъщност, за да придобие сирийска територия".

Професорът от Дипломатическата академия на Министерството на външните работи Александър Вавилов от своя страна смята, че призивът на Турция за помощ към НАТО е бил необходима стъпка. В коментар към вестник „Взгляд“ експертът нарече изявлението на членовете на партията на Ердоган проявление на нервния срив в Анкара. 

"Ердоган преговаря едновременно с Москва и се опитва при всяка възможност да получи подкрепа в Идлиб", каза експертът. „Турция се намира днес в много трудна ситуация в Сирия“.

Според Вавилов противоречивите действия на Турция са започнали в резултат на увеличаващия се поток от бежанци от региона, в който действат сирийските войски. 

„В началото имаше 250 хил. души, а сега според различни източници, включително според ООН, те са около 700 хиляди. Всички те се придвижват към турската граница. Ердоган неведнъж директно е заявявал, че Анкара няма да може да приеме такова количество хора на своя територия. В момента около два млн. сирийски бежанци вече са в Турция. И това е много тежко бреме за страната“, каза Вавилов.

Семен Багдасаров прогнозира, че НАТО няма да се намеси в ситуацията в Идлиб и бавната реакция на ръководството на алианса към призива на Анкара може да свидетелства в полза на това твърдение. 

От своя страна доцентът на катедрата по политически науки на Финансовия университет Геворг Мирзаян в коментар към вестник „Взгляд“ отбеляза, че Ердоган може само да блъфира на този етап. 

„Често се говори, че турската войска е в Сирия незаконно. Следователно, от гледна точка на международното право, те са легитимна мишена за армията на Асад, която упражлява суверенните си права в Сирия“, казва той. 

Според експерта Ердоган трябва да изтегли войските си, но от друга страна това ще бъде разчетено у дома като поражение. Това сериозно ще удари рейтинга на президента и неговата партия, който и бездруго се понижава.

„Всичко, което Ердоган може да направи в тази ситуация, е да (…) заплашва с нова инвазия, да изисква подкрепа от НАТО. Но всичко това е блъф“, смята Мирзаян. ("Фокус")