Зеленски: Преговори с Русия – само след изтегляне на руските войски

Срещата му с Ердоган и Гутериш продължи 40 минути

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че на Русия не може да ес има доверие, затова преговори с Москва може да се водят след изтегляне на руските войски от временно окупираните украински територии, предаде агенция Укринформ.

Той коментира темата на пресконференция след срещата си с президента на Турция Реджеп Таип Ердоган и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

„Господин президентът Ердоган каза, че продоволствената инициатива дава възможност да се превърне в дипломатически прозорец за споразумение по бъдещо прекратяване на войната между Украйна и Русия. Аз казах мнението си на господин президента на Турция: че липсва доверие към Руската федерация. Смятам, че в този прозорец има руско оръжие и затова съм много удивен, че те (руснаците – б.р.) са готови на някакъв мир. Не може хора, които убиват, насилват, ежедневно удрят с крилати ракети по цивилните ни градове, гражданската ни инфраструктура — не може да искат мир. Така че, мисля, първо трябва да освободят нашите територии.“ - заяви Зеленски.

Срещата между тримата лидери, на която Ердоган дойде с намерение да посредничи за преговори между Русия и Украйна, продължи 40 минути.  

По-рано се появиха медийни публикации, че Москва е притеснена за развоя на военните действия и моли потенциални посредници да убедят Киев за преговори.  

Превод Faktor.bg