Зеленски: Русия наруши около 400 международни договора при инвазията срещу Украйна

Той акцентира специално върху Будапещенския меморандум

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Русия е нарушила около 400 международни договора  по време на своята инвазия срещу Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от агенция Униан.  

"Словото винаги е основата на закона. То винаги е  основа на договорите. Конвенциите, уставите, декларациите и, разбира се, меморандумите. Само че по време на войната на Русия срещу Украйна – а тя продължава, напомням ви, не от 24 февруари, а от  2014 г. досега – Русия наруши около четиристотин различни международни договора, страни по които да нашите държави." – посочи Зеленски.

Той акцентира специално върху Будапещенския меморандум, с който руската страна е подписала ангажимент да не нарушава териториалната цялост на Украйна. По силата на същия документ САЩ и Великобритания се ангажират с гаранции за териториалната цялост на украинската страна. Това е условието срещу което Киев предава ядрените си оръжия на Москва.  

"Какво струват сега думите за ядрено разоръжаване, ако срещу Украйна, от която беше иззет третият по мощност ядрен арсенал, е извършено нападение от държава, която е сред подписалите ангажимента да се въздържа от агресия и която досега остава ядрена държава?"- коментира украинският президент.

Той добави, че демокрацията означава уважение към думите, международното право също означава уважение към думите в международните документи.  

„Но те работят и са способни да печелят при противопоставяне, само когато се подкрепят с действия. Когато думата буквално означава действие." – изтъкна Зеленски.

Той говори пред участниците в Копенхагенската среща, посветена на мира.

Володимир Зеленски посочи някои от международните документи, нарушени от Москва, сред които са Уставът на ООН, Конвенцията на ООН за борба с финансирането на тероризма, Конвенцията на ООН серщу геноцида, конвенциите за законите и обичаите по време на война, международната конвенция за защита от похищаване, Конвенцията за защита на културните ценности при въоръжени конфликти, Конвенцията на ООН срещу расовата дискриминация, Конвенцията на ООН за морското право. Сред европейските документи президентът отбеляза Заключителния акт от Съвещанието по сигурността и сътрудничеството в Европа от 1975 г., Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, Устава на Съвета на Европа.

Превод Faktor.bg